Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τη μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε σήμερα και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά.

«Υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες αναφορικά με την Όμικρον και την μεταδοτικότητά της, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και την πιθανή της παράκαμψη στην ανοσία αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπερισχύει σημαντικά έναντι της μετάλλαξης Delta» αναφέρει το ECDC.

Βάση μαθηματικών μοντέλων του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις κορονοϊού στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες. Όσο περισσότερο υπερισχύει η Όμικρον της Delta και όσο περισσότερο κυκλοφορεί στην Ήπειρο, τόσο γρηγορότερα θα προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Μετάλλαξη κορονοϊού

«Μπορεί να αλλάξει η δυναμική της κατάστασης»

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την εξάπλωση της Όμικρον, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα. Έχοντας αυτό υπόψη, απαιτείται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περαιτέρω εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη. Οι εμβολιασμοί και οι ενισχυτικές δόσεις για τα άτομα άνω των 40 ετών είναι επιτακτική ανάγκη.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης και θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών, και να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα της φυσικής απόστασης και του επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους και της τηλεργασίας» εξήγησε η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Άμμον.

Το ECDC συνιστά επίσης αυξημένη ιχνηλάτηση επαφών των νοσούντων προκειμένου να επιβραδυνθεί η διάδοση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο Οργανισμός προτείνει να εξετάζονται κάθε φορά εκ νέου με βάση την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία. Θα μπορούσαν να επιβληθούν τεστ και καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από πληγείσες χώρες, αναφέρει το ECDC.