Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε για το χάπι θεραπείας του κορονοϊού της Merck, το οποίο πήρε σήμερα έγκριση από τη Βρετανία, τονίζοντας πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι το χάπι της Merck: «Είναι το πρώτο αντικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Όπως δήλωσε, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Κυρίαρχο όπλο τα εμβόλια

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στο ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Σχετικά με τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής σημειώνοντας πως «το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Το συγκεκριμένο χάπι, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.