Μία νέα θεραπεία για τον καρκίνο δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς καθώς μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και το λαιμό ακόμα και ασθενείς στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η δοκιμή του κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ώστε να σκοτώνει μόνο του τα καρκινικά κύτταρα. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών (ICR) και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου και περιλάμβανε σχεδόν 1.000 ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο.

Ένας ασθενής, που σύμφωνα με τους γιατρούς του θα έπρεπε να έχει πεθάνει πριν από 4 χρόνια, περιγράφει τη «συγκλονιστική στιγμή» που τον πήραν τηλέφωνο οι γιατροί του, εβδομάδες αφότου είχε μπει στην κλινική δοκιμή, και τον ενημέρωσαν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί».

Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το nivolumab και το ipilimumab. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα και στατιστικά αβέβαια, χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά» καθώς δείχνουν πως ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Παράλληλες κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

«Τα αποτελέσματα είναι “πολλά υποσχόμενα”» δήλωσε ο καθηγητής Κρίστιαν Χελίν, διευθύνων σύμβουλος της ICR, στον Guardian.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.