Η διατροφική αξία του αχινού

Μάθετε γιατί να φάτε αχινούς


ΥΓΕΙΑ
15:19
11/08/2014
Η διατροφική αξία του αχινού
9
loading

Ένας διατροφικός θησαυρός, όχι τόσο γνωστός για τη πλούσια θρεπτική του αξία, κρύβεται στις Ελληνικές θάλασσες (κι όχι μόνο). Ο λόγος για τον γνωστό σε όλους μας αχινό, ένα μικρό θαλάσσιο ζώο, με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που εξωτερικά φέρει αγκάθια και εσωτερικά κρύβει μία πολύτιμη θρεπτικά τροφή, με τη μορφή πορτοκαλοκόκκινων αυγών.

Γιατί να φάτε αχινούς;

Τα αυγά του αχινού είναι το βρώσιμο μέρος του ζώου τα οποία αποτελούν και σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αποδίδοντας περίπου 170 θερμίδες /100γρ. Αν θέλετε λοιπόν να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη που λαμβάνετε από το κρέας, τα αυγά ή τα ψάρια…θα μπορούσατε να τολμήσετε να δοκιμάσετε τα αυγά του αχινού, σαν μία πολύ καλή εναλλακτική και ιδιαίτερα γευστική επιλογή. Εκτός από τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, οι αχινοί αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, η επαρκής πρόσληψη και κατανάλωση των οποίων έχει φανεί να έχει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση .

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα αυγά του αχινού, αποδίδοντας του μία σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά επίσης, στην ενίσχυση της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

Μπορούν να καταναλωθούν:

• ωμοί με λίγο λεμονάκι, η γνωστή αχινοσαλάτα
• βραστοί,
• ως σούπα, η γνωστή αχινόσουπα,
• γεμιστοί με λαχανικά, ρύζι και ελαιόλαδο,
• ή ως συστατικό της αγαπημένης σας μακαρονάδας με κόκκινη σάλτσα

Προτιμήστε τους κόκκινους καθώς είναι πιο νόστιμοι και αποφύγετε αυτούς που είναι κολλημένοι σε άγκυρες ή σε μεταλλικές σημαδούρες γιατί κατηγορούνται συχνά για δηλητηριάσεις.

Γνωρίζετε ότι: Σημαντικό ρόλο στη γευστική αλλά και θρεπτική αξία των αχινών παίζει ο κύκλος του φεγγαριού, ο οποίος μάλιστα, λειτουργεί σαν οδηγός για την κατάλληλη ημέρα κατανάλωσης του. «Αχινιοί φεγγαρόφωτοι» λέει ο λαός. Κι αυτό γιατί όταν έχει πανσέληνο (ολόγιομο φεγγάρι) είναι γεμάτοι και οι αχινοί. Αντίστοιχα, όταν είναι άδειο, είναι άδειοι και οι αχινοί.

Μη χάνετε λοιπόν άλλο χρόνο λοιπόν, δοκιμάστε τον αχινό στις καλοκαιρινές σας διακοπές και ωφεληθείτε όχι μόνο από τη γεύση του αλλά και από τη διατροφική του αξία! Κι αν τυχόν σας μπει κανένα αγκαθάκι, ρίξτε λίγο λάδι και όλα θα διορθωθούν!

Πηγή: nutrimed.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
  1. avatar Ευτυχια

    Ασχετοι ολοι σας!20 αχινοι την ημέρα υπό προϋποθέσεις για τους ερασιτέχνες.διαβαστε πρωτα το προεδρικό διάταγμα!!αλλωστε σερβίρονται σε αρκετα παραθαλάσσια μέρη οπότε καλο ειναι να ξέρουμε την διατροφικη αξία τους!

  2. avatar nikolaos

    από δέκα χιλιάδες αρχίζη το πρόστιμο ,αλλά τα λειμερχία έχουν γνώση για τοις θρεπτικές ικανότητες και όπως ολλα στο ελλάδα βγάλε αλλά τρώμε και μεις,χα χαχα χα χα χα χαχ

  3. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΣ !! ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ !!

  4. avatar almyras

    Βγαίνουν όλοι οι άμπαλοι στεριανοί και instagramaroun και facebookaroun από τις βάρκες τους αχινούς και αχινοσαλάτες...

  5. avatar almyras

    Βρε newsbeast ψάξτο λίγο πρώτα.. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το μάζεμα αχινών...

    1. avatar Ευτυχια

      Εγω να το ψάξετε πρωτα εσείς διαβάζοντας το προεδρικό διάταγμα. Επισης η ενημερωση για τη διατροφική αξία ειναι μια χρήσιμη γνώση ακριβώς διότι συχνά σερβίρεται η αχινοσαλατα σε εστιατόρια-οκ,ελπίζουμε κατόπιν νόμιμης αλιείας-αλλα καλο ειναι μα ξέρουμε ποσο θρεπτικοι ειναι!!

  6. avatar Χρήστος

    Είναι παράνομη η αλιεία αχινών...

    1. avatar Manos

      Ακριβώς! Παράνομη! Όπως και κάθε άλλου όστρακου! Αν όμως είσαι επαγγελματίας με άδεια, τότε επιτρέπεται. Στην Αμερική ήδη ξεκίνησε και η απαγόρευση λαχανόκηπων - εκτός αν είσαι επαγγελματίας..!

      1. avatar kapone

        Ο αχηνοσ κάνει καλό όποτε δεν το σηζειταμε. έχη παντού αν ξερεισ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει