Μεγάλο δρόμο πρέπει να διανύσει η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδα ανοσοποίησης των επαγγελματιών υγείας. Παρότι οι επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται προσωπικά οι ίδιοι και οι ασθενείς τους σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, παραμένει γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HProImmune, είναι ενδεικτικά: οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια κατά της ηπατίτιδας Β σε ποσοστό 48,5%, κατά της εποχικής γρίπης σε ποσοστό 57,5% και κατά του τετάνου το 59,9%. Λιγότεροι από το 20% έχουν εμβολιαστεί για την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος HProImmune (Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe), με τους ομιλητές να επισημαίνουν την άμεση ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών των επαγγελματιών Υγείας για συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα και τη λήψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο.