Συσκευή θα μετράει το ζάχαρο στο σάλιο

Επιστήμονες θέλουν να κατασκευάσουν μετρητή σακχάρου με βάση το σάλιο και όχι το αίμα.


ΥΓΕΙΑ
18:04
04/06/2014
Συσκευή θα μετράει το ζάχαρο στο σάλιο
1
loading

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown των Η.Π.Α. δημιούργησαν έναν πολύ ευαίσθητο αισθητήρα που εκτιμούν ότι θα μπορεί να μετρήσει τις συγκεντρώσεις του ζαχάρου (της γλυκόζης) στο σάλιο. Μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μίας συσκευής με τη βοήθεια της οποίας θα μετράμε το ζάχαρο στο σάλιο και όχι στο αίμα και η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.

Ο Domenico Pacifici, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, που ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε ότι αυτός και η ομάδα του υπογράμμισαν πόση ευαισθησία χρειάζεται να έχει μία συσκευή ώστε να μετρήσει τις συγκεντρώσεις του ζαχάρου στο σάλιο, που είναι 100 φορές χαμηλότερες από ό,τι στο αίμα. Τόνισε επίσης ότι τώρα έχουν τη δυνατότητα να το καταφέρουν με αρκετή ακρίβεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν να διαχωρίζουν το ζάχαρο από τα υπόλοιπα συστατικά του σάλιου. Η δυσκολία, που παρουσιάζει το σάλιο, είναι ότι ενώ κατά 99% αποτελείται από νερό, έχει ένα υπόλοιπο 1% που δημιουργεί το πρόβλημα, καθώς εκεί υπάρχουν ένζυμα, άλατα και άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αισθητήρα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία ειδική χρωστική ώστε να μπορεί ο αισθητήρας να αναγνωρίζει το ζάχαρο (γλυκόζη) ανάμεσα στα άλλα συστατικά του σάλιου.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουν τη συσκευή τους σε ανθρώπους με στόχο να δώσουν στους διαβητικούς τη δυνατότητα να έχουν συνεχώς στη διάθεσή τους μία μη επεμβατική μέθοδο για να μετράνε τα επίπεδα του ζαχάρου τους.

Πηγή: vita.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar GTom-Tom

    Ναι μάλιστα! Αυτό ήταν το πρόβλημα των διαβητικών το πως θα μετρήσουν το ζάχαρο τους. Ρε καμιά πραγματική θεραπεία για τόσο κόσμο που υποφέρει θα βρεθεί?? Δεν αναφέρομαι μόνο στο διαβήτη αλλά σε όλες τις ανίατες ασθένειες και δυσλειτουργίες. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι στην εποχή που χειριζόμαστε από την γη τις κινήσεις ενός οχήματος στον Άρη, δεν μπορούμε να βρούμε έστω ένα απλό φάρμακο για την καράφλα !!!! Αφήστε τα άλλα τα δύσκολα καρκίνους κλπ κλπ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει