Οι τιμές που αναμένεται να έχουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac

Η ΕΕ θα πληρώνει περισσότερα από 10 δισ. στις δύο εταιρείες


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
12:54
20/11/2020
Οι τιμές που αναμένεται να έχουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac
2
loading

Περισσότερα από 10 δισ. αναμένεται να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψήφιων εμβολίων που αναπτύσσουν οι Pfizer-BioNTech και CureVac, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που εμπλέκεται στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια συνολική τιμή έως και 3,1 δισ. ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ αν ακόμη 100.000.000 δόσεις αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι πληροφορίες αυτές για την τιμή σημαίνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει επίσης συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ ανά δόση για την αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της CureVac, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που η εταιρεία έχει θέσει ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, η CureVac έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία.

Αμερικανική τιμή

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 δολάρια ανά δόση για 100 εκατομμύρια, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Και τα δύο υποψήφια εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται στη νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Lefteris23

    Να τέτοιοι ψεκασμένοι είναι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
    Δηλαδή προκάλεσαν παγκόσμια οικονομική καταστροφή τρις, για να βγάλουν 10 δις?

  2. avatar Πάτροκλος_78

    Αυτές είναι δουλειές...και μετά απορούν που ο κόσμος σκέφτεται τις θεωρίες συνωμοσίας!...μήπως τελικά ήταν δημιουργία / ανάγκη / πώληση όλη η ιστορία με τον COVID-19;
    Δημιουργούμε το πρόβλημα και μετά παρέχουμε την λύση...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει