Με δύο τομογράφους PET/CT ενισχύονται από τον Σεπτέμβριο το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μελλοντικά το Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης, εξέλιξη που θα καλύψει το κενό στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στη Β. Ελλάδα. Η εγκατάσταση και λειτουργία PET/CT στη συμπρωτεύουσα θα μειώσει την ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος που επωμίζονταν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή να απευθυνθούν σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών για να υποβληθούν στην εξέταση.

Το PET/CT, που θα εγκατασταθεί στο Παπαγεωργίου αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο έγκαιρου εντοπισμού καρκινικών σχηματισμών, συνδυάζοντας την χρήση υψηλής ευαισθησίας ραδιοϊσοτόπων με την ανατομική απεικόνιση του πρώτου στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη χρήση, αξονικού τομογράφου 64 τομών ανά σάρωση

Η εγκατάσταση του τομογράφου προϋπολογισμού 2.435.000 ευρώ στο νοσοκομείο στο Παπαγεωργίου υπογράφηκε στα τέλη του 2013. Το έργο μετά από προσπάθειες οκτώ και πλέον ετών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» και περιλαμβάνει το βασικό συγκρότημα PET/CT, συνοδό εξοπλισμό χορήγησης ραδιοϊσοτόπων και ακτινοπροστασίας και νέο κτίριο εμβαδού περίπου 260 τμ με πλήρεις εγκαταστάσεις σε επαφή και λειτουργική διασύνδεση με το τμήμα πυρηνικής ιατρικής.

Όσον αφορά την εγκατάσταση στο Θεαγένειο, πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ συνολικού κόστους περίπου 3.200.000 ευρώ που έχει μπει σε τελική ευθεία καθώς απομένει να ελεγχθεί ο σχετικός φάκελος από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές ώστε να προχωρήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και η εγκατάσταση.

Στα εγκαίνια του κτιρίου στο οποίο θα τοποθετηθεί ο τομογράφος στο Παπαγεωργίου, παραβρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων του εξέθεσαν τα προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις προσωπικού και την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας.