Δραματικές προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού: «Σε 25 βδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω 25 χρόνια»

Όσα αναφέρει έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
13:32
15/09/2020
Δραματικές προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού: «Σε 25 βδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω 25 χρόνια»
8
loading

Έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού σταμάτησε και αντέστρεψε την παγκόσμια πρόοδο στην υγεία, προκαλώντας οπισθοδρόμηση 25 ετών και εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών και της φτώχειας.

Το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια -ένας καλός αντιπροσωπευτικός δείκτης για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υγείας- μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, Εξαιτίας της COVID-19, επισημαίνεται στην έκθεση του ιδρύματος αυτού.

«Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα πορίσματα της έκθεσης ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος αυτού και ένας από τους εξέχοντες φιλανθρώπους που χρηματοδοτούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη.

Η έκθεση αυτή, η οποία ιχνηλατεί την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας, συμπεραίνει ότι φέτος, βάσει σχεδόν όλων των δεικτών, ο κόσμος οπισθοδρόμησε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, «σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια», τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, στις κοινότητες φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και στους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Έπειτα από 20 συναπτά έτη μείωσης της ακραίας φτώχειας, τώρα είδαμε μια αναστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Γκέιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Είχαμε σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους που εξωθήθηκαν ξανά στην ακραία φτώχεια. Πρόκειται για περισσότερο από ένα εκατομμύριο (ανθρώπους) την εβδομάδα από τότε που ενέσκηψε ο ιός», σημείωσε.

Η έκθεση αυτή επικαλείται προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων παρά τα 18 τρισ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021 -πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μολονότι το τοπίο είναι «ζοφερό» αυτήν την στιγμή, ο Γκέιτς τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα ξαναρχίσει να προοδεύει προς τους στόχους του για την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

«Είτε μας πάρει δύο χρόνια είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε όντως ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην πορεία μας», υπογράμμισε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Α15Γ

  Πώς τον αποκαλέσατε??? ΄΄ένας από τους εξέχοντες φιλανθρώπους που χρηματοδοτούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη΄΄, άχου με συγκινήσατε, τι άνθρωπος Θεέ μου πόσο αγαπάει την ανθρωπότητα σε τέτοιο βαθμό που σε ένα συνέδριο του ανέφεραι κατά λέξη οτι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της γής στα 7δις και οδεύει προς τα 9δις & οτι πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον 15% γι\'αυτό και τα εμβόλια θα βοηθήσουν
  σε αυτό ...οχι οχι μην πάει το μυαλό σας στο κακό, θέλει να μας προστατέψει.

  1. avatar Για να μην

   Για να μην γράφουμε μπούρδες, δώσε μας ένα link που να δούμε με τα μάτια μας αυτό που λες. Αν δεν το κάνεις γράφεις μπούρδες, χρησιμοποιώντας μάλιστα προιόντα του Gates.

 2. avatar Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα

  Έτσι κι αλλιώς είμαστε 50 χρόνια πίσω

 3. avatar Γνήσιος συριζαίος αριστερός της προόδου

  Οι Γκειτς θέλουν να μας τζιπαρουν με το 5G τους.

  1. avatar Γνήσιος παραμορφωμένος σχολιαστής

   και θα μας τζιπάρουν και μοτο κρος θα κάνουν και θαλάσσιο σκι να πούμε

 4. avatar Τι λες τώρα

  Όλα αυτά για μια ίωση;;;για μια γρίπη;; μάλλον μπερδεύετε τα πράγματα από την εισβολή των βαρβάρων [...] έχουμε γυρίσει 100 χρόνια πίσω

 5. avatar Θα επανεκδοθούν

  τα windows 98?

 6. avatar Λουκι

  Ωραία ανάλυση. Για τον 10 ετή πόλεμο σε Συριά και Λιβύη καμία αναλυσουλα?
  Για τον πόλεμο του Οθωμανού τίποτα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει