Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν σήμερα από ημικρανίες. Πέρα από παθολογικά ή άλλα αίτια, έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή πολλές φορές ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας, που φτάνει μέχρι και 40%.

Κι αυτό, είτε λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουμε είτε λόγω των ευρύτερων διατροφικών μας συνηθειών. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα τροφών και συστατικών που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση ημικρανίας.

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι κάποια συγκεκριμένα τυριά που περιέχουν υψηλά ποσά από μια ουσία που λέγεται τυραμίνη. Τη συγκεκριμένη ουσία τη βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα που δεν είναι φρέσκα ή φρεσκομαγειρεμένα και συνήθως έχουν υποστεί μια διαδικασία ωρίμανσης και σχετίζεται με ημικρανίες σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και 15 %.

Ένα κλασσικό παράδειγμα τροφών που είναι πλούσιες σε τυραμίνη είναι τυριά όπως τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ροκφόρ, γραβιέρα, κασέρι, προβολόνε, μπρι, καμαμπέρ, έμενταλ, γκούντα. Όταν μάλιστα συνδυαστούν και με κόκκινο κρασί (που περιέχει φαινολικές ενώσεις), τότε σε άτομα που έχουν ευαισθησία, μπορεί να ευθύνονται για πρόκληση ημικρανίας.

Πηγή: neadiatrofis.gr