Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι κεφαλαλγίες σε ποσοστό 76% προκαλούνται από το άγχος, τις ορμονικές διαταραχές, τις διαταραχές ύπνου, την κακή διατροφή, τον κακό φωτισμό, ακόμη και από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε είναι ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι έντονες μυρωδιές.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων, που πάσχει από ημικρανίες, έχει ευαισθησία σε κάποια οσμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευαισθησία αυτή είναι γνωστή και ως οσμοφοβία και ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό (αγγίζει το 70%). Οι επιστήμονες θεωρούν ύποπτα τα τρόφιμα και τα απορρυπαντικά, που έχουν έντονες μυρωδιές.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ακόμη και η ολιγόλεπτη έκθεση σε κάποια ενοχλητική μυρωδιά είναι δυνατό να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η εξήγηση είναι απλή: οι έντονες μυρωδιές προκαλούν αλλαγές στα συναισθήματα, δεδομένου ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τόσο τη μυρωδιά, όσο και το συναίσθημα είναι στενά συνδεδεμένες.

Ο δρ Nicholas Silver, σύμβουλος νευρολόγος στο Κέντρο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής Walton και επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν κοινές μυρωδιές, όπως τα αρώματα, τα αποσμητικά αυτοκινήτων, διάφορα σπρέι, οι μυρωδιές από το μαγείρεμα και ιδιαίτερα από τα τηγανητά, κάποιες λιπαρές τροφές, ο καπνός του τσιγάρου και τα προϊόντα καθαρισμού».

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εξέτασαν την περίπτωση 32χρονης γυναίκας, η οποία στη μυρωδιά του ωμού κρεμμυδιού και σκόρδου υπέφερε από ημικρανία. Σύμφωνα με το κέντρο «The Smell and Taste Treatment and Research Foundation» στο Σικάγο, η γυναίκα, σε διάστημα μίας ώρας, εκδήλωνε συμπτώματα πονοκεφάλου (κάψιμο στα μάτια και τη μύτη, ναυτία, ταχυπαλμία, πόνο στον αυχένα, κόπωση, σύγχυση). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι ερευνητές της έδωσαν να μυρίσει μέντα, αρωματικό φυτό που αποδείχθηκε ότι προσφέρει σημαντική ανακούφιση.

Πηγή: vita.gr