Για πολλές εβδομάδες η εμφάνισή του στην τηλεόραση καθήλωνε εκατομμύρια πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και με κάποιο περίεργο τρόπο η φιγούρα του έγινε ταυτόσημη με οτιδήποτε αφορά τον νέο ιό.

Ο λόγος για τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος μπήκε στην ζωή μας τόσο ξαφνικά όσο και ο νέος ιός.

Ο κ. Τσιόδρας όμως δεν εμφανίστηκε τώρα την επιστημονική κοινότητα. Πίσω στο 2009, είχε μιλήσει -ανάμεσα σε άλλους ειδικούς- για τη γρίπη, σε μία εκπομπή με τον τίτλο «Η1Ν1 η επιστροφή – Η αλήθεια για τη γρίπη» που είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος με την ομάδα του.

Ο κ. Τσιόδρας, μιλά στο βίντεο ως επίκουρος καθηγητής και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Βέβαια πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι ταυτόχρονη μόλυνση με τους τρεις ιούς γρίπης, τους δύο κλασικούς γρίπης Α και τον καινούριο ιό, ο ιός αυτός επικρατούσε των υπολοίπων και τους εκτόπιζε κατά κάποιον τρόπο και συνέχιζε να μεταδίδεται, ενώ οι άλλοι σιγά σιγά εκφυλίζονταν. Αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει και στην πατρίδα μας», λέει μεταξύ άλλων για τη γρίπη ΗΝΙ1 ο κ. Τσιόδρας.

«Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι ένα 20% του ελληνικού πληθυσμού να μολυνθεί από τον ιό και να έχει κλινική συμπτωματολογία, επίσης υπολογίζουμε ένα εύρος θανάτων που θα είναι όσο είναι και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει σε άλλο σημείο.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, τονίζεται επίσης και η χρήση μάσκας αλλά και οι αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, έτσι ώστε να προστατεύονται από τον ιό. Με τα λόγια του να θυμίζουν έντονα τα πρωτόγνωρα που ζούμε τώρα με την πανδημία του κορονοϊού

Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο 30:39 του βίντεο.