Μπορεί τους κρύους μήνες του χειμώνα να γλιτώνετε από αυτά, όμως ορισμένοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο θα ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που… πέφτουν «θύματα» των κουνουπιών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα κουνούπια προτιμούν το… δικό σας αίμα, από αυτού που κάθεται δίπλα σας;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια, τα μικρά και ενοχλητικά αυτά έντομα μπορούν να ανιχνεύουν την παραμικρή μυρωδιά που εκλύει το ανθρώπινο σώμα.

Ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι τα θηλυκά κουνούπια χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητήρες (οσφρητικούς νευρώνες), οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του στόματός τους, για να ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι άνθρωποι και τα ζώα.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα κουνούπια χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες για να εντοπίσουν ανθρώπινες… οσμές, ειδικά αυτή από τα πόδια των ανθρώπων!

Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να «απευαισθητοποιηθούν» προσωρινά με τη χρήση μιας χημικής ουσίας (butyryl chloride), η οποία τα εμποδίζει να ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στη MailOnline, μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη δημιουργία εντομοαπωθητικών και παγίδων για κουνούπια, έτσι ώστε να περιορίσουν –για παράδειγμα- την εξάπλωση της ελονοσίας.