Για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στη χώρα μας για τον κοροναϊό επισημαίνοντας παράλληλα πως η εποχική γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από τον ιό, μίλησε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, συνιστώντας «ψυχραιμία».

«Οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και οι γιατροί πρέπει πρώτοι να δείχνουν ψυχραιμία, άρα έχουμε αυξημένη εγρήγορση αλλά όχι ιδιαίτερη ανησυχία. Να υπενθυμίσω ότι δεν έχουμε κανέναν που να νοσεί στη χώρα μας, έχουμε λιγότερους από 30 να νοσούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα αναχαιτιστεί εφόσον παρουσιαστεί η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσο για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αν τα συμπτώματα δεν έχουν εμφανιστεί, επεσήμανε: «Θέλει πέντε ημέρες συνήθως για να μεταδοθεί ο ιός, αλλά μπορεί να φθάσει και τις 10, και τις 12 και τις 14 για αυτό χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των ύποπτων περιστατικών εφόσον υπάρξουν αλλά αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε και βάσει αυτών πρέπει να λειτουργήσουμε».

«Πιο επικίνδυνη η εποχική γρίπη από τον κοροναϊό»

«Η διασπορά είναι λίγο ταχύτερη αλά η θνητότητα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 που νοσούν, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έχω υπόψιν μου στην Κίνα, η θνητότητα είναι περίπου στο 2,3%. Σε αντίθεση με το SARS που η θνητότητα ήταν στο 25%, δηλαδή 1 στους 4 κατέληγε. Κι αν συγκρίνουμε και με την εποχιακή γρίπη η οποία έχει μία θνητότητα γύρω στο 8% θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι σε σχέση με τον κοροναιό» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.