Ως αλτρουισμό ορίζουμε την πραγματική αγάπη για τους ανθρώπους και την ανιδιοτελή φροντίδα γι’ αυτούς.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται με ανώτερες ηθικές αξίες. Μια νέα μελέτη μας λέει ωστόσο πως περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα χρώματα που μας περιβάλλουν, μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην όρεξή μας να βοηθάμε τους άλλους!

Και συγκεκριμένα είναι το μπλε χρώμα αυτό που μας κάνει πιο αλτρουιστές και φιλάνθρωπους, την ίδια ώρα που το κόκκινο μας ωθεί σε πιο εγωιστικές επιλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Psychology», τα χρώματα επιδρούν στη συμπεριφορά μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις πληροφορίες, επιδρώντας ακόμα και στην πιθανότητα να δράσουμε εγωιστικά ή αλτρουιστικά.

Στο πείραμά τους, οι ερευνητές έβαλαν υποκείμενα να κοιτούν οθόνες υπολογιστή με κόκκινο ή μπλε φόντο πριν συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι τζόγου. Με βάση τα πονταρίσματά τους, οι μελετητές κατάφεραν να σταθμίσουν τη συμπεριφορά τους στο παιχνίδι.

Κατόπιν τους έδειξαν φωτογραφίες από μη προνομιούχα παιδιά και τους ζήτησαν να δωρίσουν ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς εκπαίδευσης των παιδιών. Όσοι είχαν δει την μπλε οθόνη, ήταν πιο πιθανό να δώσουν ποσά από εκείνους που είχαν κοιτάξει την κόκκινη.