Το άγχος μας προκαλεί μια σειρά από προβλήματα αυτό είναι γνωστό, όπως επίσης μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια νοσήματα, μια νέα μελέτη τώρα υποστηρίζει ότι το έντονο στρες μπορεί να μας αλλάξει και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις μυρωδιές.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison χρησιμοποίησαν ως εθελοντές 12 άτομα για να εντοπίσουν αν κάποιες μυρωδιές άλλαζαν κατηγορία δηλαδή ευχάριστες, δυσάρεστες, ουδέτερες όταν ο παράγοντας άγχος έμπαινε στην εξίσωση.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όταν οι εθελοντές του δείγματος εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις οι μυρωδιές που πριν τους φαίνονταν ουδέτερες γίνονταν στη συνέχεια ενοχλητικές. Όσο μάλιστα το άγχος αυξανόταν τόσο αυξανόταν και η αρνητική φόρτιση της μυρωδιάς.

Μέσω μαγνητική τομογραφίας οι ερευνητές εντόπισαν ότι ο παράγοντας άγχος μπλοκάρει σε τέτοιο βαθμό τον εγκέφαλο που δύο ανεξάρτητα «κυκλώματα» – αυτό που συνδέεται με τη διαδικασία της όσφρησης και εκείνο που έχει σχέση με τα συναισθήματα – λειτουργούσαν σε κατάσταση άγχους ως ενιαίο δίκτυο.

Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπως αναφέρουν, το άγχος μας ωθεί να βλέπουμε το περιβάλλον αρνητικά και επιπλέον να προσλαμβάνουμε κι όλες τις μυρωδιές ως αρνητικές μην επιτρέποντας σε εξωτερικά ερεθίσματα να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Ως τώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο το πώς οι μυρωδιές επηρεάζουν τα συναισθήματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Πηγή: healthpress.gr