Το ασβέστιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, καθώς δυναμώνει τα κόκαλα και τα δόντια μας, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και καταπολεμά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε από τα οφέλη του ασβεστίου που θα πρέπει να μας δώσουν κίνητρο να αυξήσουμε την ποσότητα της καθημερινής πρόσληψης του…

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι πολύ χρήσιμο στοιχείο για τον οργανισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εφήβων, που το χρειάζονται για να χτίσουν γερά οστά. Η απορρόφηση του ασβεστίου και η ανάπτυξη των οστών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στην ηλικία των 20 ετών και έπειτα μειώνεται περίπου στην ηλικία των 30 ετών, όταν αρχίζει η διαδικασία απώλειας ασβεστίου.

Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου μαζί με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει σημαντικά την οστική μάζα των παιδιών και των νέων και μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας με την πάροδο των ετών.

Βοηθάει στη διατήρηση του βάρους

Τα τελευταία χρόνια το ασβέστιο φαίνεται να έχει θετικές συνέπειες και στην απώλεια βάρους. Στο βιβλίο του The Abs Diet for Women, ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Men’s Health, David Zinczenko, αναφέρει ότι «είναι καιρός τα γαλακτοκομικά προϊόντα να πάρουν τη θέση που αξίζουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους».

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί υποδεικνύουν ότι το ασβέστιο μπορεί να προλάβει την αύξηση βάρους, καθώς ωθεί τις καύσεις και εμποδίζει τη συσσώρευση του λίπους. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά, με παράλληλη μείωση των θερμίδων σε άλλα σημεία της διατροφής για να εξισορροπηθεί η αύξηση των γαλακτοκομικών.

Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Η Susan Thys-Jacobs, η ενδοκρινολόγος που δημιούργησε το συμπλήρωμα Premcal για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αναφέρει ότι «αν οι γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, οι ορμόνες που ρυθμίζουν το ασβέστιο αντιδρούν αρνητικά με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη να προκαλούν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Η ειδικός επί αυτών των συμπτωμάτων προτείνει την ημερήσια κατανάλωση 1000 milligrams ασβεστίου μαζί με αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί επίσης να αποτρέψει τον καρκίνο του εντέρου, των ωοθηκών και του μαστού.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο ποσότητες ασβεστίου δεν είναι απαραίτητα βοηθητικές, καθώς, όπως έχουν καταλήξει διάφορες μελέτες, οι μεγάλες δόσεις ασβεστίου (μέσω των συμπληρωμάτων) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν προτείνει τα συμπληρώματα ασβεστίου ως μέθοδο πρόληψης του καρκίνου, αλλά προωθεί την επαρκή κατανάλωση ασβεστίου μέσω διατροφικών πηγών.

Βοηθάει την καρδιά –με μέτρο

Καινούργιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να είναι ένα μέσο μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας και υπέρτασης. Παρά το γεγονός ότι το 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, το υπόλοιπο 1% παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως η νευρική και μυϊκή λειτουργία.

Η καρδιά είναι ένας μυς και τόσο η καρδιά όσο και τα αιμοφόρα αγγεία περιέχουν νεύρα που ρυθμίζονται από το νευρικό σύστημα. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, καθώς και υψηλή πίεση, ωστόσο θυμηθείτε ότι η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, δηλαδή πάνω από 2.000 milligrams τη μέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, άρα για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου αρκεστείτε σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal for Nurse Practitioners, η Cathy R. Kessenich λέει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ικανό να παράγει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. «Το ασβέστιο χάνεται καθημερινά μέσω των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών, του ιδρώτα, του ούρων και των κοπράνων. Αυτό το χαμένο ασβέστιο θα πρέπει να αναπληρωθεί, αλλιώς το σώμα θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται από τα οστά για να επιτελέσει άλλες λειτουργίες».

Η προτεινόμενη πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά είναι:

Παιδιά (1-3 ετών): 500 milligrams
Παιδιά (4-8 ετών): 800 milligrams
Έφηβοι (9-18 ετών): 1.300 milligrams
Ενήλικες (19-50 ετών): 1.000 milligrams
Ενήλικες (51 και άνω): 1.200 milligrams

Διατροφικές πηγές ασβεστίου

Γιαούρτι (225 γρ): 415 milligrams
Σαρδέλες (85 γρ): 325 milligrams
Γάλα (225 γρ): 300 milligrams
Χυμός πορτοκάλι με ασβέστιο (225 γρ): 300 milligrams
Σουσάμι (28 γρ): 280 milligrams
Σπανάκι μαγειρεμένο (1/2 φλιτζάνι): 145 milligrams
Σολωμός (85 γρ): 181 milligrams