Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει μελέτη που έγινε για λογαριασμό του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία κάνει λόγο για ποσοστό 5,3%.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.749 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν ήξεραν πως τους παρακολουθούσε ομάδα ερευνητών και όπως αποδείχτηκε το 10,3% από αυτούς δεν έπλενε καθόλου τα χέρια του όταν έβγαινε από την τουαλέτα, ενώ το 22,8% απλώς τα ξέβγαζε με σκέτο νερό.

Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσαν και σαπούνι, αλλά μόνο το 5,3% τα σαπούνιζε επί περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, τον απαραίτητο δηλαδή χρόνο έτσι ώστε να καθαρίσουν καλά.

Οι άντρες αποδείχτηκαν χειρότεροι στον τομέα της καθαριότητας, καθώς όσοι δεν έπλεναν καθόλου τα χέρια τους ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες (15% έναντι 7,1%).

Κι αν νομίζετε ότι το λάθος πλύσιμο δεν έχει και ιδιαίτερες επιπτώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εάν οι άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους όπως πρέπει, τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον τα μισά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης.