Υπάρχει λόγος που κάποιοι τα καταφέρνουν με λιγότερο ύπνο από τους άλλους

Λειτουργούν μια χαρά ακόμα και με 6 ώρες ύπνου τη μέρα


ΥΓΕΙΑ
7:34
27/09/2019
Υπάρχει λόγος που κάποιοι τα καταφέρνουν με λιγότερο ύπνο από τους άλλους
2
loading

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν γνωστό πως κοιμόταν μόλις 4 ώρες τη νύχτα, κι όμως παρέμενε εξαιρετικά δραστήριος και παραγωγικός για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται πολύ λιγότερο ύπνο από κάποιους άλλους. Είναι όμως η ατσάλινη θέλησή τους που το καταφέρνει αυτό ή μήπως κάποιος γονιδιακός παράγοντας;

Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) βρήκαν πράγματι ένα γονίδιο που μπορεί να έχει άμεση σχέση με το πόσο ύπνο χρειάζεται κάποιος.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neuron», κατέληξαν πως όσοι έχουν αυτή τη γενετική μετάλλαξη μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικότατα στην καθημερινότητά τους ακόμα και με 6 ώρες ύπνου τη νύχτα. Χωρίς να βιώνουν δηλαδή κανένα από τα συνήθη συμπτώματα στέρησης ύπνου.

Χωρίς αυτή τη μετάλλαξη, μας λένε οι ερευνητές, με 6 ώρες ύπνου το βράδυ βιώνεις ψυχολογικές μεταπτώσεις, χρειάζεσαι γερές δόσεις καφέ και πιθανότατα θα βλάψεις την υγεία σου μακροπρόθεσμα.

«Είναι αξιοθαύμαστο πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, με δεδομένο ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει το 1/3 της ζωής του στο κρεβάτι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Louis Ptacek, «αυτή η μελέτη είναι ένα εντυπωσιακό νέο σύνορο που μας επιτρέπει να αποσυναρμολογήσουμε την περιπλοκότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων και των διαφορετικών τύπων νευρώνων που συμβάλλουν στον ύπνο και την εγρήγορση».

Ο Ptacek σημείωσε ωστόσο πως «ο ύπνος είναι περίπλοκος. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ένα μόνο γονίδιο ή μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου που λένε στο σώμα μας να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει. Αυτό είναι ένα μόνο από πολλά τμήματα»…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar μαρίνα μαρινάτη

    Και εγώ έξι ώρες κοιμάμαι και ενέργεια έχω μια χαρά ,ο ύπνος όντως τρέφει τα παιδιά εδώ μιλάει για ενήλικες όμως...

  2. avatar φωφω

    Και την επόμενη μέρα κατά την διάρκεια τής, βλέπεις αστεράκια. O ύπνος τρέφει τα παιδιά,o ήλιος τα μοσχάρια.. Παλιές ρήσεις.. Είναι φυσιολογική ανάπαυλα τού οργανισμού,τού εγκεφάλου. Αν,όχι,προξενεί πνευματικές,σωματικές βλάβες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει