Πολύτιμα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να δημιουργήσουν Αμερικανοί ερευνητές, με τη χρήση όχι εμβρυικών κυττάρων, όπως ξέραμε έως σήμερα, αλλά κυττάρων του δέρματος. Η μέθοδος εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, δεν απαιτεί προηγουμένως την επικίνδυνη γενετική τροποποίηση των κυττάρων και είναι πολλά υποσχόμενη στο θεραπευτικό πεδίο.

Αντί να τροποποιήσουν με τη βοήθεια ιών τα γονίδια των κυττάρων και να αναπρογραμματίσουν το DNA των ενήλικων κυττάρων προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε βλαστικά, οι ερευνητές ανέπτυξαν συνθετικά μόρια RNA, τα οποία, χωρίς να ενσωματωθούν στο DNA των κυττάρων, κωδικοποίησαν με διαφορετικό τρόπο (δηλαδή αναπρογραμμάτισαν) τις πρωτεΐνες τους. Το RNA είναι ένα μόριο-αγγελιοφόρος ζωτικό για τη διαδικασία δημιουργίας των πρωτεϊνών. Για να παραχθεί μια πρωτεΐνη, το κύτταρο πρώτα μεταγράφει τον κώδικα DNA σε RNA, το οποίο δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης.

Το αποτέλεσμα ήταν τα ενήλικα κύτταρα του δέρματος να μετατραπούν πολύ γρήγορα σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων και καρκίνου, όπως συμβαίνει με τη χρήση εμβρυικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική μειώνει στο μισό τον απαιτούμενο χρόνο- δύο εβδομάδες από ένα μήνα- ενώ είναι πολύ πιο αποδοτική, καθώς μετατρέπει δύο στα εκατό κύτταρα σε βλαστικά- από ένα.

Τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν, δηλαδή να εξειδικευθούν ώστε να «μεταμορφωθούν» σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού.

Δείτε το video