Στην ανάκληση 120 εκατομμυρίων προφυλακτικών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι αρχές της Γκάνας. Τα προφυλακτικά είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και προορίζονταν να δοθούν σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά, όπως διαπιστώθηκε, έχουν τρύπες ή σκίζονται πολύ εύκολα.

Περίπου 20 εκατομμύρια προφυλακτικά έχουν ήδη διανεμηθεί σε οργανώσεις που αγωνίζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS στη χώρα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Γκάνας θα προσπαθήσει να τα εντοπίσει και να πάρει πίσω, εξήγησε ένας αξιωματούχος, ο Τόμας Αμέτζρο. «Είναι τρύπια και σκίζονται εύκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Υπηρεσία σχεδιάζει να καταστρέψει όλα τα ελαττωματικά προφυλακτικά.

Το υπουργείο Υγείας της Γκάνας είχε παραγγείλει τα προφυλακτικά σε μια κινεζική εταιρεία μέσω ενός γκανέζου μεσάζοντα. Τα προφυλακτικά παραδόθηκαν στις αρχές του έτους, όμως οι έλεγχοι ρουτίνας πραγματοποιήθηκαν μόλις αυτόν τον μήνα, αποκαλύπτοντας ότι τα προϊόντα ήταν ελαττωματικά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS υπολογίζεται ότι το 1,5% των Γκανέζων ηλικίας από 15-49 ετών πάσχει από την ασθένεια ή είναι φορέας του ιού HIV.