Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ένας άνδρας δε μπορεί να πετύχει ή να διατηρήσει τη στύση του στο σεξ. Εχει παρατηρηθεί ότι ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό των ανδρών έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα αυτό το οποίο είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί σε μεγαλύτερη ηλικία, ειδικά μετά τα 75 έτη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες ακόμα και σε νεαρές.

Κατά τη στυτική δυσλειτουργία αυτό που συμβαίνει είναι η κακή ροή του αίματος στο ανδρικό μόριο κάτι που μπορεί να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες. Πολύ συχνά όμως τα αίτια είναι και ψυχολογικά.

Νοσήματα όπως τα καρδιολογικά, ο διαβήτης, βλάβες στα νεύρα, έχουν πολύ συχνά αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως τραυματισμοί στο πέος ή τον προστάτη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης ειναι επίσης αίτια της μη επίτευξης στύσης. Αναφορικά με την άσκηση δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανεβάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό που είναι απαραίτητη για την ερωτική ζωή.

Πολλοί άνδρες αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας όταν έρχονται σε επαφή με μια γυναίκα αλλά όχι όταν πρόκειται για αυνανισμό. Πολλοί ερευνητές τονίζουν πως αυτό είναι ένα σημάδι για να καταλάβουν αν το πρόβλημα είναι οργανικό ή ψυχολογικό.

Το άγχος της επίδοσης

Στην πλειοψηφία των νεαρών κυρίως ενηλίκων ανδρών η στυτική δυσλειτουργία είναι θέμα ψυχολογικό. Όταν εμφανιστεί το πρόβλημα νιώθουν πολύμεγάλη απογοήτευση και ενοχοποιούν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα χειρότερο. Ο άνδρας πολλές φορές πάσχει από το λεγόμενο άγχος της επίδοσης, αν θα καταφέρει δηλαδή να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη γυναίκα και όσο πιο μικρός είναι σε ηλικία, όσο λιγότερες εμπειρίες έχει τόσο πιο τραυματική μπορεί να είναι μια ερωτική αποτυχία για εκείνον.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που τονίζουν πως το άγχος αυτό μπορεί να φέρει και άλλα προβήματα, όπως η πρόωρη εσκπερμάτωση και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Τα σημερινά πρότυπα της πορνογραφίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα που θέλουν τον άνδρα συνέχεια ετοιμοπόλεμο και περιγράφουν τη σεξουαλική πράξη ως μια λειτουργία χωρίς προβλήματα έχουν σαφώς επιδεινώσει την κατάσταση. Πολλοί νέοι μεγαλώνουν πιστεύοντας πως το σεξ είναι ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να σημειώσουν μεγάλα ρεκόρ.

H αντίδραση της γυναίκας

Αξίζει να σημειωθεί πως η στυτική δυσλειτουργία πολλές φορές προκαλεί πρόβλημα στη σχέση αν η γυναίκα δεν έχει την παιδεία και την κατάλληλη ενημέρωση για να κατανοήσει τον σύντροφό της. Συμβαίνει βέβαια αρκετές φορές, οι γυναίκες να λαμβάνουν τα προβήματα στύσης ως απόρριψη από την πλευρά του άνδρα και έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Νιώθουν δηλαδή πως εκείνες φταίνε που ο άνδρας δεν αποδίδει, πράγμα που τις περισσότερες φορές δεν ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει να κάνει ένας ενήλικας είναι να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ιατρό, χωρίς ταμπού προκειμένου να ανακαλύψει ποια είναι τα πραγματικά αίτια στη δική του περίπτωση. Είναι κάτι που μόνο επιστήμονας μπορεί να καταλάβει. Πολλοί άνδρες καταφεύγουν σε σκευάσματα χωρίς τη συμβουλή του ιατρού, κάτι το οποίο μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία τους.