Οι σημερινοί ενήλικες είναι κατά δεκαπέντε χρόνια «μεγαλύτεροι» από όσο ήταν οι γονείς και οι παππούδες τους όταν είχαν την ίδια ηλικία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 6000 ενηλίκων ηλικίας 20, 30, 40 και 50 ετών για μια χρονική διάρκεια 25 ετών και διαπίστωσαν ότι οι νεότερες γενιές έχουν χειρότερη κατάσταση υγείας σε ότι αφορά το μεταβολικό τους προφίλ, την πίεση και το σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι σημερινοί 30ρηδες άνδρες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με τους 30ρηδες των προηγούμενων γενεών ενώ οι σημερινές γυναίκες στην ηλικία των 20 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με τις 20άρες προ δεκαετίας. Επίσης στις νεότερες γενιές σημειώθηκε αύξηση και όσον αφορά τις τιμές της πίεσης καθώς και τα ποσοστά του σακχαρώδους διαβήτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Gerben Hulsegge από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος η νεότερη γενιά είναι κατά 15 χρόνια «πιο μπροστά» από την προηγούμενη σε ότι αφορά την κατάσταση του μεταβολικού της προφίλ.

«Οι σημερινές γενιές των ενηλίκων είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες. Για παράδειγμα ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στη γενιά των σημερινών 40άρηδων είναι παρόμοιος με εκείνον των παλαιότερων γενεών στα 55 τους» συμπληρώνει ο ίδιος.Αυτό σημαίνει ότι η νεότερη γενιά θα είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους της παχυσαρκίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: vita.gr