Ο ΠΟΥ Ευρώπης έχει ανακοινώσει προσωρινές συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τη χειμερινή περίοδο γρίπης 2010/2011.

Συμβουλεύει τα κράτη μέλη για τον εμβολιασμό ειδικών ομάδων υψηλού κινδύνου, για θέματα ασφάλειας των εμβολίων, καθώς επίσης να συμπεριλάβουν τους ιούς της γρίπης στον εμβολιασμό. Κατά τη διάρκεια της εποχής έξαρσης της γρίπης το 2009/2010 στο βόριο ημισφαίριο, ο κυρίαρχος ιός που κυκλοφορούσε ήταν ο ιός της πανδημίας 2009 (Η1Ν1).

Αρκετές χώρες χρησιμοποίησαν το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1, στοχεύοντας τις ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομάδας Ειδικών Συμβούλων για την Ανοσοποίηση, από τον Ιούλιο του 2009. Καθώς οι εποχικοί ιοί A(H3N2) και γρίπης τύπου Β κυκλοφορούν παράλληλα με τον ιό πανδημίας (Η1Ν1) κατά τη χειμερινή περίοδο έξαρσης της γρίπης, οι ομάδες στόχοι για την επερχόμενη περίοδο γρίπης 2010/2011 στο βόριο ημισφαίριο θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές τόσο από την εποχική όσο και από την πανδημική γρίπη.

Μεταξύ των πρώτων ομάδων ανθρώπων που θα πρέπει να εμβολιαστούν είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών με χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, με μεταβολικές ή νεφρικές νόσους, χρόνια ηπατική νόσο, χρόνιες νευρολογικές παθήσεις ή με ανοσολογική ανεπάρκεια.

• Άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, σύμφωνα με κάποιο εθνικό ηλικιακό όριο, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου,

• Οι έγκυες,

• Οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται σε κάποιο οργανισμό με ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες,

• Όσοι διαμένουν σε οργανισμούς για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες, και

• Άλλες τυχόν ομάδες όπως ορίζονται από εθνικά στοιχεία κάθε χώρας.