Αισιόδοξοι, χαρούμενοι και με θετική ενέργεια χαρακτηρίζονται όσοι διαθέτουν καλό μνημονικό. Κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι και πετυχημένοι στην καριέρα τους. Αυτό έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ στη Σκωτία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όσοι έχουν καλή λειτουργική μνήμη είναι ευτυχισμένοι.

Με ποια κριτήρια όμως χαρακτηρίζεται ως καλή η μνήμη του ανθρώπου; Αυτό συμβαίνει όταν καταφέρνει να εκτελεί παράλληλα δύο εργασίες: θυμάται και επεξεργάζεται πληροφορίες. Το πιο απλό παράδειγμα για το αν η μνήμη αυτή λειτουργεί σωστά είναι να ζητηθεί από έναν άνθρωπο να μετρήσει δύο νούμερα πίσω από έναν οποιοδήποτε αριθμό και εκείνος να δώσει την απάντηση χωρίς δισταγμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι διαθέτουν καλή λειτουργική μνήμη τείνουν να έχουν καλύτερες δουλειές και καλύτερης ποιότητας συναισθηματικές σχέσεις.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.200 άτομα, των οποίων η ηλικία κυμαινόταν από το τέλος της εφηβείας ως την εβδομηκοστή δεκαετία της ζωής τους. «Είδαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή μνήμη τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι, να έχουν περισσότερες ελπίδες για τη ζωή τους και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να προσαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις» λένε οι ερευνητές.

Η λειτουργική μνήμη, που μας παρέχει τη δυνατότητα να διατηρούμε πληροφορίες στο μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ σημαντική για να τα βγάζουμε πέρα με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Οι ικανότητές της διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί σε γενικές γραμμές να εκτιμηθεί μετρώντας τον αριθμό των πληροφοριών που μπορεί κάποιος να κρατήσει στο μυαλό του κάθε δεδομένη στιγμή.