Η σπονδυλική στήλη είναι ίσως η πιο συχνά πληττόμενη περιοχή του σώματός μας.

Τραυματισμοί, κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η γήρανση αποτελούν μια σειρά παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα.

Τι γίνεται λοιπόν όταν η λύση τους δίνεται μέσω της χειρουργικής επέμβασης στην σπονδυλική στήλη; Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Λιβέρης Ιάσων, «όταν ο γιατρός προτείνει αυτή την επέμβαση, τις περισσότερες φορές ο ασθενής επιλέγει να το αναβάλλει όσο περισσότερο γίνεται».

– Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι συχνά θέμα παραπληροφόρησης. Πολλοί ασθενείς έχουν λάβει λάθος πληροφορίες όχι μόνο από απλούς γνωστούς και συγγενείς, αλλά και από κάποιο γιατρό που όμως δεν είναι ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.

– Τι εννοούμε όταν μιλάμε για έγκαιρη παρέμβαση στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης;

Πρόκειται για την προσεκτικά μελετημένη και προγραμματισμένη επιλογή του κατάλληλου χρόνου πραγματοποίησης μιας επέμβασης σπονδυλικής στήλης προκειμένου να αποφευχθεί έγκαιρα η σημαντική χειροτέρευση ενός προβλήματος της σπονδυλικής στήλης.

– Με δυο λόγια τι είναι το ποιο σημαντικό που πρέπει να ξέρει ένας ασθενής, για να πάρει τη σωστή απόφαση;

Ότι ένα χειρουργείο που αποφασίζει κανείς να αναβάλλει σήμερα γιατί ανησυχεί υπερβολικά για την έκβασή του, θα μπορούσε να είναι δέκα φορές ποιο δύσκολο «αύριο» και ακόμη περισσότερο «μεθαύριο».

– Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει τη σωστή απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας;

Πρέπει κανείς να απευθύνεται από όταν αρχίσει να έχει προβλήματα με τη σπονδυλική του στήλη, σε κάποιον ειδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης που θα μελετήσει την περίπτωσή του και θα επιλέξει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να επέμβει την κατάλληλη στιγμή: ούτε πολύ νωρίς αλλά ούτε και πολύ αργά.

Θα μπορούσε κανείς να πει για την τάση που επικρατεί στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης διεθνώς ότι καλύτερα μια απλή δισκεκτομή εγκαίρως παρά μια πιο πολύπλοκη επέμβαση αργότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες: orthopaidikos-liveris.gr.