Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους αποσύρουν φάρμακα από την αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί συμπεριφορές απόσυρσης φαρμακευτικών σκευασμάτων εκ μέρους κάποιων οι οποίοι επιδιώκουν, όπως είπε, ιδιοτελείς σκοπούς και τους προειδοποίησε να μην εκδηλώσουν τέτοιες συμπεριφορές, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Με τα μέτρα που λαμβάνουμε επιθυμούμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και όχι να μειώσουμε τα φάρμακα στην αγορά», είπε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, αναφέροντας ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ, το οποίο προβλέπει 661 λιγότερες κλινικές και τμήματα, μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά και όχι με βίαιο τρόπο, επισημαίνοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι όχι να κλείσουν δομές, αλλά να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες.

Απευθυνόμενος προς τους διοικητές ο υπουργός είπε ότι «την περίοδο αυτή καλούμεθα να εργαστούμε σκληρά, να επιδείξουμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2013- 2016, αλλά και να υλοποιήσουμε δράσεις με τις οποίες θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» που υλοποιείται σε νέους τομείς με την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω της συνεργασίας με την Task Force. Στο πλαίσιο αυτής συγκροτήθηκε η επιτελική επιτροπή μεταρρύθμισης της υγείας με σκοπό τον καθορισμό πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επίβλεψη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση, σε τακτική βάση, της υλοποίησής τους.

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε επίσης ότι το υπουργείο έχει ετοιμάσει το δικό του σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κεντρική Υπηρεσία σε ένα επιτελικό, στρατηγικό όργανο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη στρατηγική του υπουργείου για τον τουρισμό υγείας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να διαμορφωθεί ένα σύστημα παροχής ολοκληρωμένων υγειονομικών και τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο θα έχει την ευελιξία και τη δυναμικότητα ανταπόκρισης στις ειδικότερες ανάγκες και επιλογές κάθε ασθενή, ώστε και η Ελλάδα να κερδίσει ένα σημαντικό τμήμα από αυτή την αγορά.