Το κάλιο σύμμαχος της καρδιάς μας

Αποτελεί ένα από τα κυριότερα ανόργανα συστατικά που απαντώνται στο ανθρώπινο σώμα


ΥΓΕΙΑ
22:51
01/01/2019
Το κάλιο σύμμαχος της καρδιάς μας
1
loading

Το κάλιο αποτελεί ένα από τα κυριότερα ανόργανα συστατικά που απαντώνται στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού λόγω της αναδυόμενης σχέσης της πρόσληψης αυτού με την αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, ποικίλες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη μιας αντίστροφης σχέσης μεταξύ της πρόσληψης καλίου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Σε μία μετα-ανάλυση 30 μελετών, φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση καλίου οδηγεί σε σημαντική ελάττωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, με την ομάδα των υπερτασικών και τον ατόμων που κατανάλωναν περισσότερο Να (δηλαδή αλάτι) να ωφελούνται περισσότερο.

Ο μηχανισμός δράσης του καλίου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να συντελείται μέσω της ικανότητας του να αυξάνει την απέκκριση νατρίου από τους νεφρούς. Επίσης, μπορεί να προκαλεί χάλαση των λείων μυϊκών ινών των αγγείων και άρα μείωσης της αντίστασης αυτών στη ροή του αίματος μέσω αυτών.

Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως η μπανάνα, το δαμάσκηνο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το σύκο, το πεπόνι, το αβοκάντο, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, τα κολοκύθια, η πατάτα καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το γάλα.

Η κατανάλωση λοιπόν τροφίμων πλούσιων σε κάλιο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και πιθανά μεγαλύτερες στα άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar γαλαζοκολόκυθο

  Σε άτομα με επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία που ο πάσχων μπορεί να μην φαντάζεται καν όπως και σε υπερήλικες η υπερκαλιαιμια σχετικά εύκολα αναπτύσεται, μια που κάλιο υπάρχει παντού και μάλιστα πολλά αντιυπερτασικα το αυξάνουν ενώ άλλα φάρμακα το έχουν έκδοχο
  Η υπερκαλιαιμια αυτή είναι ο απόλυτος σιωπηλός φονιάς που εκτελεί το θύμα του παραδοσιακά μέσω καρδιακης κοιλιακής ασυστολιας...
  Απλά φεύγεις ανώδυνα ανεπαισχυντα ειρηνικά και χωρίς απολογίαν....
  Μπας και σωθεί το ασφαλιστικό σύντροφε...
  Υγ :σορβικό κάλιο είναι το σχεδόν παντού συντηρητικό...
  Ο κόσμος πνίγεται στο κάλιο.. βάλτε τον να αγοράσει και KCL,γίναμε πολλοί...ζούνε και πολύ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει