Όλες οι αλλαγές που έρχονται με τον οικογενειακό γιατρό

Τι αλλάζει στις επισκέψεις


ΥΓΕΙΑ
7:32
04/07/2018
Όλες οι αλλαγές που έρχονται με τον οικογενειακό γιατρό
12
loading

οικογενειακός γιατρός θα είναι πλέον η πρώτη επαφή του πολίτη μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα έχει το πλήρες ιστορικό του και θα τον συμβουλεύει σε όλα τα θέματα υγείας του. Θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει σε ειδικό γιατρό αναλόγως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ή σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι πολίτες εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την αντιστοίχιση. «Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της. Ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας (ΛΥΥ)η ηλικία (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ. Και για τους Οικογενειακούς Ιατρούς η ειδικότητα (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και ο τόπος παροχής υπηρεσιών» αναφέρεται στο σημείωμα.

Μάλιστα «κάθε Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίστηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν Οικογενειακό Ιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης».

Το υπουργείο Υγείας ξεκινά το νέο σύστημα που θα προβλέπει την παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι το τέλος του 2018, οι ασφαλισμένοι για να επισκεφτούν έναν ειδικό γιατρό, θα πρέπει πρώτα να έχουν ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπαγονται, ανάλογα με το τόπο διαμονής μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς και εξηγεί τους λόγους που αυτή έπρεπε να γίνει.

Όπως εξηγεί έγινε με σκοπό «την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.

Οικογενειακοί γιατροί με τον νόμο αυτό μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Το.Μ.Υ., στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.

Επίσης γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017, γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

Ως οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό».

Στο ζήτημα που αντιδρούν οι γιατροί, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι άλλο είναι η αντιστοίχιση και άλλο η εγγραφή των πολιτών στον «Οικογενειακό Γιατρό» καθώς «η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Ιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του».

Η αντιστοίχιση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής, η οποία θα ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής από τον Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον «Οικογενειακό Ιατρό» επιλογής του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar MFIORE

  1.Με τον νέο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού τι θα γίνει ; Παίρνω τηλέφωνο τον Παθολόγο μου και ζητώ ραντεβού για συνταγογράφηση τα φάρμακα του μηνός και μου λέει <>
  θα μείνουμε και από φάρμακα τώρα ;
  2. Σε όλο το Χαϊδάρι διατίθεται για ορισμό Οικ. Γιατρό ένας υποψήφιος μοναδικός. Αυτός θα συνταγογραφεί φάρμακα για όλους τους Χαϊδαριώτες ;
  3. Τι θα γίνει από 1η Αυγούστου ;

 2. avatar MFIORE

  1.Πως είναι δυνατόν να προχωρήσω στην επιλογή Οικογενειακού γιατρού όταν δεν έχω να επιλέξω. Το Σύστημα μου δίνει μόνο μια (1) επιλογή.
  2. Το αφήνω για αργότερα. Σε όλο το Χαϊδάρι 32.000 κάτοικοι ένας Οικογενειακός γιατρός ; Πως θα λειτουργήσει το θέμα δεν μπορώ να καταλάβω.
  3. Ας μου εξηγήσει κάποιος.

 3. avatar Fritos

  Den dreponde ligo Mia apotixia Tha ine ke afto to sistima Gia na taliporoun ton kosmako ke Ta gerondakia ande lamogia Pate spitia sas ftani Pia

 4. avatar Δεν ισχύουν

  Τίποτα από όσα λέει το άρθρο δεν ισχύουν στην πράξη, δεν υπάρχουν δηλωμένοι γιατροί στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας.

 5. avatar Απλά απαράδεκτο

  Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ενημέρωση, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Συνήθειες 10ετιών προσπαθούν να τις σταματήσουν σε ένα τρίμηνο απλά επειδή θέλουμε να μοιάσουμε στην Αγγλία.

  1. avatar Κατερίνα γκ

   Μα το σύστημα υγείας της Αγγλίας δεν είναι από τα επιτυχημένα, κι εδώ πάμε για το χειρότερο. Για ποιο λόγο να μας κάνουν τοτε κρατήσεις;

 6. avatar ΕΊΝΑΙ ΠΆΡΑ ΜΑ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ ΚΑΛΟ

  ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ, ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΕΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΌΤΑΝ ΈΧΟΥΜΕ ΚΆΠΟΙΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!!! ΟΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΈΤΣΙ ΘΑ ΕΞΑΛΕΊΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΚΕΛΆΚΙΑ!!!!!

  1. avatar ΔΗΛΑΔΗ…..

   Αν κάποιον τον πονέσει η μέση του......ή πάθει διάστρεμμα στο το πόδι του.....πρέπει να πάει πρώτα στον Παθολόγο ή τον Γεν. Ιατρό να πάρει άδεια (παραπεμπτικό) για να πάει στον Ορθοπαιδικό;
   Αν κάποια γυναίκα ξαφνικά αιμορραγήσει, θα πρέπει να πάει πρώτα στον Παθολόγο.....για να πάει στο Γυναικολόγο της;
   Αρε πίσσα @ πούπουλα που θέλουν μερικοί!!!!

  2. avatar Ploigos

   Τι λες βρε μπουρδολογε συριζαίε. Μπήκες μωρέ να κάνεις εγραφή ?? Βρήκες γιατρό στο Δήμο σου ?? ΕΓΩ ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ( 953 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΝ ) . ΕΙΔΕΣ ΜΩΡΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΝΑ ΧΕΙΡΊΖΕΤΑΙ PC ή ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ?? ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΙ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΣΕ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΔΕ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ.

 7. avatar G T

  Αλλη μια ηλιθιότητα των Συριζανελ

 8. avatar Gkrouezas

  Εσείς που τα γράφετε αυτά, εκτός από copy-paste τα δελτία τύπου της Κουμουνδούρου, προφανώς δεν ξέρετε να κάνετε κάτι άλλο, έ :

  1. avatar Κάνετε λαθος

   Μαζεύουμε κωλοχαρτα για κάνα τρίμηνο για να γραφτούμε στον ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό,έτσι ώστε να γίνουμε Αγγλία του 1950.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει