Μπορούν τα παιδιά να είναι χορτοφάγοι;

Η «τάση» έχει περάσει και σε πολλά αγόρια και κορίτσια μικρής ηλικίας που λένε «όχι» στο κρέας


ΥΓΕΙΑ
3:51
21/04/2018
Μπορούν τα παιδιά να είναι χορτοφάγοι;
4
loading

«Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν». Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη ενός ειδικού είχε εντυπωθεί στο μυαλό της μικρής Ταμάρα, όπως θυμάται σήμερα η μητέρα της. Έτσι η Ταμάρα αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος κι έκοψε αμέσως το κρέας και τα λουκάνικα, ώστε «να μην υποφέρουν τα ζώα». Η 29χρονη μητέρα της από τη Δρέσδη μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων για την επιλογή της κόρης της να κόψει το κρέας, κάτι που ασφαλώς δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Πολλά παιδιά και νέοι στη Γερμανία αποφασίζουν να κόψουν το κρέας. Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Παρατηρούμε ωστόσο ότι όλο και περισσότερα παιδιά και νέοι δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας», αναφέρει η Βίμπκε Ούνγκερ, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης ProVeg. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέες γενιές στη Γερμανία, σε σχέση με προηγούμενες γενιές, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας των ζώων. Αλλά τελικά η «μόδα» αυτή πόσο καλή είναι για την υγεία των ίδιων των παιδιών και των νέων που βρίσκονται πάνω στην ανάπτυξη;

Τι λένε οι ειδικοί για την παιδική χορτοφαγία

Η διατροφή που ακολουθούν τα χορτοφάγα παιδιά ποικίλει ανά περίπτωση και για το λόγο αυτό οι ειδικοί δεν μπορούν να βγάλουν ακόμη οριστικά συμπεράσματα για το αν κάνει καλό ή καλό στην υγεία τους. Παρ´ όλ´ αυτά υπάρχουν ήδη παιδιατρικές και διατροφικές έρευνες για το θέμα αυτό στη Γερμανία. Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Βερολίνο έρευνα της VeChi Diet (Vegetarian and Vegan Children Study), η οποία συγκρίνει τη διατροφή των χορτοφαγικών νηπίων και εκείνων που τρέφονται και με κρέας. Στην έρευνα συμμετείχαν μικρά παιδιά ηλικίας από ενός έως τριών ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 10% των παιδιών που ακολουθούσαν vegan διατροφή και το 6% των παιδιών με vegetarian διατροφή υπολείπονταν σε ύψος σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που έτρωγαν και κρέας. Ωστόσο, το 90% των παιδιών των δύο παραπάνω κατηγοριών είχαν κανονικό βάρος. Στα παιδιά που ακολουθούσαν μεικτή διατροφή το 90% είχε κανονικό βάρος και ένα 3% ήταν υπέρβαρα.

Το βασικό συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας ήταν ότι «ακόμη και παιδιά με χορτοφαγική διατροφή μπορούν να έχουν κανονική ανάπτυξη, εάν λαμβάνουν κρίσιμα στοιχεία στις αναγκαίες δοσολογίες, όπως για παράδειγμα βιταμίνη Β12». Η σωστή πρόσληψη βιταμίνης D από τους χορτοφάγους είναι κρίσιμης σημασίας. Η βιταμίνη Β12 προέρχεται κυρίως από ζωικές τροφές και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Από τη πλευρά της πάντως, η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) δεν συνιστά μια απολύτως αυστηρή χορτοφαγική διατροφή για τα παιδιά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, ναι μεν μπορεί ένας χορτοφάγος να αναπληρώσει απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, αμινοξέα αλλά και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο με υποκατάστατα ή συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο η τήρηση ενός τέτοιου διατροφολογίου καθημερινά είναι αρκετά περίπλοκη. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που δεν τρώνε κρέας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της deutsche welle, είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού, ο οποίος θα συντάξει ένα πλήρες διατροφικό πλάνο. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γερμανών Παιδιάτρων απορρίπτει «κατηγορηματικά» την τήρηση ενός αποκλειστικά vegan διατροφολογίου σε παιδιά. Σημειωτέον ότι ως αυστηρή χορτοφαγία (βιγκανισμός ή veganism) νοείται η πλήρης αποχή από κρέας, ψάρια, αλλά και όλα τα ζωϊκά παράγωγα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Σύνδεσμο Γερμανών Παιδιάτρων, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης B12 ή αμινοξέων μπορεί να μειώσει τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών. Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί δεν δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια πιο μετριοπαθή χορτοφαγική διατροφή για παιδιά και νέους, η οποία θα περιλαμβάνει για παράδειγμα γαλακτομικά προϊόντα και παράλληλα θα γίνεται πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών για την ανάπτυξη ενός ανθρώπου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
  1. avatar Αυτό

    Αυτήν την απορία θα την λύσει η ιστορία, αν ανατρέξουμε χωρίς προκαταλήψεις στις διατροφικές συνήθειες των παλιών και στην εποχή της φτώχειας και της οικιακής οικονομίας, όπου εγώ έχω ακούσει από επιζήσαντες του 1910-20 οτι έτρωγαν κρέας 3-4 φορές τον χρόνο, ακόμη κι από πρώην κτηνοτρόφους.

    1. avatar Social Distortion

      Ο μεσος ορος υψους ομως εχει μεγαλωσει.

    2. avatar perastikos2

      Αυτό που αναφέρεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη χορτοφαγία. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο που αναφέρεις πολύς κόσμος υπέφερε από αρρώστιες που οφείλονταν από έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους. Ο άνθρωπος είναι ένα παμφάγο ον, επειδή η γυναίκα μου ακολούθησε χορτοφαγική διατροφή και όσο πιο οργανωμένα και σωστά μπορούσε, αλλά πάλι προέκυψαν ελλείψεις σε βιταμίνη D και B12 που είχαν συνέπειες στις αντοχές της και σε θέματα υγείας, βρέθηκε στο δίλημμα ή να αρχίσει πάλι τα ζωικά προϊόντα ή να αρχίσει συμπληρώματα διατροφής. Ε πως λοιπόν θεωρούμε φυσιολογικό ένας άνθρωπός να πρέπει να τρέφεται με χαπάκια; ούτε φυσικά είναι φυσιολογικά τα λουκάνικα και τα αλλαντικά και μάλιστα σε καθημερινή βάση, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Όλα θέλουν μέτρο. Λίγο κοτόπουλο ή ψάρι και λίγο μοσχάρι μια φορά την εβδομάδα αρκούν. 2-3 φορές την εβδομάδα από κάποιο γαλακτοκομικό και πολλά φρούτα και λαχανικά. Υδατάνθρακες επίσης με μέτρο.

    3. avatar Ένας γέρος

      Ναι είναι αλήθεια δεν τρώγαμε συχνά κρέας .... αλλά τρώγαμε πολύ συχνά τυρί γάλα σαλιγκάρια αυγά . Ψάρι πχ τρώγαμε πιο συχνά παλαιότερα ... θυμάμαι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα .... έστω και παστό μπακαλιάρο ... ήταν πιο φθηνό βλέπεις. Όσπρια και δημητριακά ήταν η βάση ,χόρτα και λαχανικά πολύ συχνά καρύδια και αμύγδαλα ήταν τα γαριδάκια μας ... πατάτες πιο σπάνια ριζι και ζημιάρικα και αυτά πιο σπάνια ... τραχανά χυλοπίτες και πλιγούρι συχνά . Έτσι μεγαλώσαμε .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει