Τη μελλοντική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να προβλέψει η μελέτη των τωρινών εγκεφαλικών του αντιδράσεων, όπως έδειξε αμερικανική μελέτη.

Η απεικόνιση της δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί το σύστημα ανταμοιβής και απόλαυσης, μπορεί να προβλέψει ποιος άνθρωπος θα παχύνει τους επόμενους μήνες, αλλά και ποια θα είναι η σεξουαλική συμπεριφορά του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν μια μικρή περιοχή βαθιά θαμμένη μέσα στον εγκέφαλο, ο επικλινής πυρήνας, που συνδέεται με την ανταμοιβή, την απόλαυση και τον εθισμό, αντιδρά πολύ πιο έντονα στα εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. εικόνες φαγητού ή όμορφων προσώπων), τότε αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παχύνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές.

Το πώς τελικά θα εξελιχθεί το θέμα του πάχους και του σεξ εξαρτάται από τη θέληση που θα επιδείξει ο κάθε άνθρωπος και πόσο θα καταφέρει να αντισταθεί στους διάφορους πειρασμούς. Η αυτοσυγκράτηση σχετίζεται με τη «μάχη» ανάμεσα στις υποσυνείδητες (που είναι επιρρεπείς στις ανταμοιβές) και τις συνειδητές περιοχές του εγκεφάλου (που ασκούν έλεγχο πάνω στις ενστικτώδεις ορμές).

Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες, δυσκολεύουν τη διαδικασία αυτοελέγχου, γι’ αυτό οι αγχωμένοι άνθρωποι συνήθως υποκύπτουν πιο εύκολα στις ορέξεις τους και παχαίνουν.