Ένα καινοτόμο φάρμακο προστίθεται στη φαρέτρα των γιατρών οι οποίοι πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους διαβητικούς με νεφρική ανεπάρκεια. Πρόκειται για την ουσία βιλνταγλιπτίνη (Galvus).

Οι βλάβες των νεφρών είναι ίσως το σημαντικότερο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Έως τώρα, οι θεραπείες για όλους όσους αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν περιορισμένες με αποτέλεσμα τα περισσότερα φάρμακα να χορηγούνται με πολύ μεγάλη προσοχή καθώς η χρήση τους αντενδείκνυται. Έτσι, οι γιατροί έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές γι’ αυτές τις ομάδες ασθενών, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει με τη βινταγλιπτίνη. Η Novartis ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την βιλνταγλιπτίνη (50 mg ημερησίως) για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ με μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Το καινοτόμο φάρμακο ήδη χορηγείται σε ασθενείς με ήπιας μορφής νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και σε όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς τους.

Η βιλνταγλιπτίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και με στεφανιαία νόσο, ενώ δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά και εφήβους.

Από την έναρξη της κυκλοφορίας του, το νέο φάρμακο έχει αποδειχθεί καλά ανεκτό και αποτελεσματικό σε περισσότερους από 15.000 ασθενείς στους οποίους χορηγείται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος κλινικής ανάπτυξης.