Το τεστ Παπανικολάου αφορά στον κυτταρολογικό έλεγχο τυχόν αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας και συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology», καλό θα ήταν η εξέταση να βελτιωθεί μέσω της προσθήκης ενός ακόμη τεστ που θα ανιχνεύει τυχόν ίχνη του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τα τεστ Παπανικολάου από 45.000 γυναίκες συμπληρώθηκαν με τον έλεγχο για τυχόν παρουσία του ιού HPV κατέστη δυνατό να προληφθούν επιπλέον 10 καρκίνοι ανά 100.000 γυναίκες, και αποκαλύφθηκε μεγαλύτερος αριθμός προκαρκινικών αλλοιώσεων που ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Οι ερευνητές προτείνουν ο έλεγχος για τον ιό HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας να συνδυαστεί με το κλασικό τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες άνω των 30 ετών.

Στα συμπεράσματα της έρευνάς τους αναφέρουν ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει αρνητικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον ιό HPV έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καρκίνου για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Πηγή: vita