Να μην ενδώσει στην «εκβιαστική τακτική των εταιρειών, που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, με την επίφαση του ανταγωνισμού και το πρόσχημα της μείωσης των τιμών μέσω αυτού», καλεί το υπουργείο Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή «την μεθοδευόμενη», όπως αναφέρει «αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, με πρόσχημα την απελευθέρωση των τιμών».

Προαναγγέλλει ότι το 2017 ο ΠΦΣ θα λειτουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, για να γνωρίζουν οι πολίτες αν πραγματικά οι τιμές μειώθηκαν ή όχι.

Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, «η ΕΦΕΧ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) σε μήνυμά της προς τα μέλη της δύο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2016, επιχειρεί να εκβιάσει το υπουργείο, προτρέποντας τα μέλη της να στείλουν επιστολή προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και προς τον υπουργό Υγείας, όπου σύμφωνα με το Ν. 4254/2014, θα ζητείται άμεσα η αφαίρεση από τα δελτία τιμών των φαρμάκων της κατηγορίας ΜΥΣΥΦΑ που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ».

Αναφέρει μάλιστα η ΕΦΕΧ, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ότι «η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού που κατά τον νομικό μας σύμβουλο είναι καθόλα νόμιμη, δημιουργεί μία de facto άρση της διατίμησης των προϊόντων αυτών και υλοποιεί την απελευθέρωση των τιμών», σημειώνοντας ότι «ο πολυπόθητος και δίκαιος στόχος για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ γίνεται πραγματικότητα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Συνδέσμου μας οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από τον νόμο 4254/2014».

«Θριαμβολογεί ανερυθρίαστα η ΕΦΕΧ, αποκαλύπτοντας ότι το κύριο μέλημα της εν λόγω διατάξεως ήταν να αυξηθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, αδιαφορώντας πλήρως ότι οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα σπασμένα για ακόμη μία φορά», επισημαίνει ΠΦΣ, προσθέτοντας ότι «τα ΜYΣΥΦΑ είναι φάρμακα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει την υγεία αλλά και το πορτοφόλι των πολιτών».