Εν δυνάμει δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες

Θα εξαιρούνται μόνο όσοι δηλώσουν επίσημα την αντίθεσή τους


ΥΓΕΙΑ
22:57
30/03/2011
Εν δυνάμει δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες
8
loading

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα όλοι οι έλληνες πολίτες θα είναι εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση.

Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δε θα είναι εν δυνάμει δότες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.

Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.

Για αστήρικτες κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης διοίκησης, έκανε λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του νυν δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη για την κατάσταση με τα σκουπίδια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Μπουτάρης, κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν του άφησε ικανό αριθμό απορριμματοφόρων, αλλά συγχρόνως δήλωσε ότι δεν θα παραγγείλει νέα απορριμματοφόρα, κατηγόρησε τους εργαζόμενους στο δήμο ότι δεν αποδίδουν, αλλά συγχρόνως τους ζήτησε να βάλουν «πλάτη».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar El

  Υπάρχει ο κίνδυνος να σε "στείλουν" μια ώρα αρχύτερα για να σε πετσοκόψουν με το έτσι θέλω. Και οι συγγενείς θα περιμένουν να δουν τον πεθαμένο άνθρωπό τους στο φέρετρο και τελικά θα παραλαμβάνουν κομμάτια κρέατα που απέμειναν απο το πετσόκομα των "πονόψυχων" γιατρών και δεν θα έχουν τι να θάψουν. Τελικά ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείς οτι δεν θα πεθάνεις "κατά λάθος" θα είναι να δηλώσεις την αντίθεσή σου. Επίσης φαντάζομαι οτι θα δημιουργηθούν κυκλώματα τα οποία θα ελέγχουν αν ένας ασθενής είναι συμβατός με κάποιον που εκείνοι εκπροσωπούν - έναντι αδράς αμοιβής βεβαίως - και θα προκαλούν τον θάνατό τους για να τα κονομήσουν. Αλήθεια, ποιός το σκέφτηκε αυτό; Τελικά η βλακεία δεν έχει όρια, είναι σίγουρο.

 2. avatar maria

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΛΕΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΩΡΑ ΤΣΑΚ ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ

 3. avatar maria

  ΕΛΕΟΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΛΕΕΙ ....

 4. avatar connie

  Η πρωταπριλιά είναι μεθαύριο παιδια...

 5. avatar alex

  Ας μην είμαστε τόσο αφελείς.. Στον ιδανικό κόσμο όπου θα κυριαρχούσε η ηθική, ΝΑΙ, ας είμασταν εθελοντές χωρίς να το δηλώσουμε.. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι απο κάπου υπαγορεύθηκε η συγκεκριμένη "εξυπνάδα". Τα ασχημα θα αρχίσουν, όταν θα υπάρχει βάση δεδομένων με το DNA και όλα τα χαρακτηριστικά μας, που θα ενδιέφεραν μια πιθανή μετασμόσχευση. Θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο "άνθρωπός" τους.. Αν είναι και τα λεφτά πολλά, μαντεύετε τη συνέχεια...

 6. avatar freedom

  Σκέψου Μορφέα όμως ποσά κυκλώματα γιατρών θα γίνουν? πόσους ανθρώπους θα βγάζουν κλινικά νεκρούς για να τους παίρνουν τα όργανα για να κονομάνε?

 7. avatar elena

  Αν ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο,ναι θα είχες δίκιο.,Ζεις όμως στην ελλάδα,οπου οι γιατροί ακόμα και για να σου κάνουν μια απλή εγχείριση θέλουν το φακελάκι τους.Σκέψου όμως όταν κάποιος που χρειαστει μοσχευμα,που εχει τα χρηματα και την δυναμη,τι θα ζητησει απο τους γιατρους,αλίμονο στους νέους και υγιεις ανθρώπους που θα τύχει να έχουν χειρουργείο.Το σύστημα υγείας θα μετατραπει σε μια λαικη αγορα,διαλεεεχτεεεε

 8. avatar elena

  χαμός θα γίνει έτσι κ περάσει ο νόμος.θα φοβασαι να μπεις για μια απλη εξεταση.εντελως απαραδεκτο και επικινδυνο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει