Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ διοργανώνει το «Μήνα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», με αφορμή την έναρξη του Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2011), θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα στα κέντρα του Ομίλου Βιοιατρική σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα, και Ηράκλειο Κρήτης.

Η κοινωνική αυτή δράση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, Διατροφής & Άθλησης και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 31 Μαρτίου 2011.

Ο Διευθυντής του ΔΔΥ, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ο κ. Παπασπυρόπουλος δήλωσε επίσης ότι «αυτή η ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αναλαμβάνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με την επιστημονική υποστήριξη της ΕΕΟΠ, τέθηκε φέτος υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Αναδεικνύεται έτσι ο κομβικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμικού φορέα πραγματοποίησης προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει περαιτέρω και να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό τέτοιων προγραμμάτων πρόληψης σε όλη την χώρα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον τρίτο συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο και προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τοιχωμάτων του τελευταίου μέρους του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου.