Η κλασσική μέθοδος λιποαναρρόφησης έχει ανακαλυφθεί πριν από λίγες δεκαετίες και η συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών χειρουργών συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί με μικρές παραλλαγές μεταξύ τους. Αυτό δείχνει την επιτυχία της μεθόδου , η οποία έχει αποδείξει ότι αντέχει στο χρόνο.

Ανάπτυξη του λίπους

Από τη γέννηση μας έχουμε γενετικά προκαθορισμένο τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το λίπος στο σώμα μας. Κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία, όσο δηλαδή κάποιο άτομο είναι σε φάση ανάπτυξης του σώματός του, τα λιποκύτταρα αυξάνουν αντίστοιχα σε αριθμό και σε όγκο. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται πλέον σε αριθμό, αλλά μόνο σε όγκο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανή αύξηση του λίπους στο σώμα γίνεται μόνο με αύξηση του όγκου των κυττάρων και όχι του αριθμού τους. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα άτομα τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία σε νοσηρά επίπεδα (περίπου διπλάσιο του ιδανικού σωματικού βάρους).

Στρώματα λίπους

Στις περισσότερες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα το λίπος βρίσκεται σε δύο διαφορετικά στρώματα, ένα βαθύ, που είναι και το παχύτερο και ένα επιφανειακό, που είναι και το λεπτότερο. Η λιποαναρρόφηση γίνεται κατά κύριο λόγο στο βαθύτερο στρώμα λίπους. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η τοπική συσσώρευση λίπους, το λεγόμενο τοπικό πάχος.

Οι περιοχές όπως οι κνήμες ή το πρόσωπο, όπου υπάρχει μόνο ένα στρώμα λίπους, μειονεκτούν ως προς τις υπόλοιπες, διότι είναι εύκολο να παρουσιαστούν ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος των περιοχών αυτών.

Το επιφανειακό στρώμα λίπους είναι το υπεύθυνο για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν και επιφανειακή λιποαναρρόφηση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις βελτιώνει την κυτταρίτιδα. Γενικά όμως η λιποαναρρόφηση γίνεται στα βαθύτερα στρώματα λίπους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η λιποαναρρόφηση δεν βοηθά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας.

Διαδικασία της κλασσικής λιποαναρρόφησης

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση, ο χειρουργός σας θα σχεδιάσει με έναν μαρκαδόρο τις περιοχές στις οποίες υπάρχει συσσώρευση λίπους. Η στιγμή αυτή είναι σημαντική, διότι αφενός γίνεται η απόφαση για το ποιο λίπος θα αφαιρεθεί και αφετέρου είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποία μπορείτε να υπενθυμίσετε στον χειρουργό σας κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά ακριβώς τι θέλετε, δηλαδή σε ποιες περιοχές θέλετε να αφαιρεθεί το λίπος και που να δοθεί περισσότερη έμφαση.

Κατόπιν θα τοποθετηθείτε στο κρεβάτι, όπου θα δοθεί το όποιο είδος αναισθησίας έχετε προαποφασίσει. Ο γιατρός με μία πολύ λεπτή βελόνα θα εγχύσει κάποιο υγρό, στην περιοχή που θα αφαιρεθεί το λίπος. Η ποσότητα του υγρού εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποιεί ο γιατρός σας. Η σύσταση του υγρού αυτού είναι συνήθως φυσιολογικός ορός, με κάποια ποσότητα τοπικού αναισθητικού και κάποια ποσότητα αδρεναλίνης. Πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και διιτανθρακικά. Ο ρόλος της αδρεναλίνης είναι να ελέγξει την απώλεια αίματος. Προκαλεί σύσπαση των αγγείων και επομένως το λίπος που θα αφαιρεθεί δεν θα περιέχει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Κατόπιν ο γιατρός κάνει μία πολύ μικρή τομή, συνήθως μικρότερη από ένα εκατοστό, μέσα από την οποία θα περάσει μία μεταλλική κάνουλα, λεπτή και μακριά, η οποία θα εισέλθει στο στρώμα του λίπους. Η κάνουλα αυτή θα συνδεθεί κατόπιν με μία σωλήνα η οποία καταλήγει σε ένα μηχάνημα, το οποίο δημιουργεί κενό αέρος.

Με κάποιες παλινδρομικές κινήσεις , δηλαδή μέσα-έξω, συνεχόμενες και με τη βοήθεια της αναρρόφησης, που δημιουργεί το μηχάνημα που αναρροφά τον αέρα, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αναρροφάτε το λίπος. Αυτό καταλήγει, μέσα από το σωλήνα, σε ένα γυάλινο ή πλαστικό διάφανο δοχείο.

Ο γιατρός θα υπολογίσει για κάθε περιοχή πόσο χρειάζεται να αφαιρεθεί. Η ποσότητα του λίπους που θα αναρροφήσει δεν είναι προαποφασισμένη, αλλά φαίνεται εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή ο γιατρός θα δει πότε εξομαλύνεται η επιφάνεια , πότε ισιώνει δηλαδή το σημείο στο οποίο αναρροφάτε το λίπος. Πρόκειται για έναν υπολογισμό, ο οποίος εξαρτάται καθαρά και μόνο από την πείρα του πλαστικού χειρουργού. Δεν υπάρχουν σταθερές παράμετροι για να αποφασίσει κανείς πόσο θα αναρροφήσει.

Αφού ο γιατρός αναρροφήσει όλη την ποσότητα λίπους, που θεωρεί αναγκαία, θα συρράψει τις μικρές οπές, από τις οποίες τοποθετήθηκε η κάνουλα και κατόπιν θα σας τοποθετήσει έναν ελαστικό κορσέ. Αυτός είναι απαραίτητος για να σταθεροποιήσει το δέρμα και τους ιστούς εν γένει στη νέα τους θέση. Δεν είναι σωστό να αναρροφηθεί όλο το λίπος της περιοχής, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει δυσμορφίες. Το σωστό είναι να μείνει ένα μικρό στρώμα λίπους, το οποίο θα κάνει την επιφάνεια του δέρματος να φαίνεται πιο ομαλή.

Διαδικασια λιποαναρρόφησης σχεδιασμός περιοχής λιποαναρρόφησης

Κατόπιν θα παραμείνετε στην κλινική για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται από το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιήθηκε, από την ποσότητα του λίπους που αφαιρέθηκε και από το πόσο γρήγορα συνέρχεται ο δικός σας οργανισμός. Τα περισσότερα άτομα δεν διανυκτερεύουν στην κλινική, πρόκειται δηλαδή για χειρουργείο μίας ημέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε και να φύγετε από την κλινική την επόμενη μέρα. Στις περιπτώσεις όπου έχει χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία, μπορείτε να φύγετε αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας.

Τομές και σημάδια

Οι τομές στη λιποαναρρόφηση είναι πάρα πολύ μικρές, λιγότερο από ένα εκατοστό συνήθως και τοποθετημένες σε σημεία που καλύπτονται. Ακόμα και οι τομές που αναγκαστικά πρέπει να γίνουν σε σημεία που δεν καλύπτονται είναι αρκετά μικρές και δεν αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Μετά από μερικούς μήνες γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτες.

Πηγή: λιποαναρρόφηση.gr