Ανησυχητική έρευνα υποδεικνύει ότι το βάρος ενός παιδιού στην ηλικία των έξι ετών αποτελεί κρίσιμο δείκτη για το αν είναι πιθανό να παρουσιάσει παχυσαρκία ως ενήλικας.

Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι τα σημαντικότερα για να του προσφέρουν «μια ευκαιρία για μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή».

Αναλύοντας ιατρικά δεδομένα από περισσότερα από 3.500 παιδιά, διαπίστωσαν ότι καθεμία μονάδα αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (BMI) στην ηλικία των έξι ετών υπερδιπλασίαζε τις πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 18 ετών.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα σημαντικά και τόνισαν ότι η πρόσβαση σε υγιεινές τροφές σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς και η έγκαιρη παρέμβαση, είναι ζωτικής σημασίας.

Η καθηγήτρια Jasmin de Groot, ειδική στις επιστήμες συμπεριφοράς στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσονται τα παιδιά, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τις μελλοντικές γενιές να μεγαλώσουν υγιέστερες. Η έρευνά μας συμβάλλει σε αυτό, δείχνοντας ότι ένα παιδί με παχυσαρκία δεν είναι καταδικασμένο να ζει με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία ως νεαρός ενήλικας και ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής ενός παιδιού προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για παρέμβαση».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.528 Ολλανδούς ανήλικους και παρακολούθησαν την εξέλιξη του BMI τους στις ηλικίες των 2, 6, 10, 14 και 18 ετών.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας, οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι αν ένα παιδί με αυξημένο BMI καταφέρει να φτάσει σε υγιές βάρος μέχρι την ηλικία των έξι ετών, τότε δεν διατρέχει πλέον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 21% των πεντάχρονων στην Αγγλία είναι παχύσαρκα.

Παράλληλα, ξεχωριστή έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο διαπίστωσε ότι ο αριθμός των υπέρβαρων εφήβων έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια.

Βρετανοί επιστήμονες, που ηγήθηκαν της έρευνας, απέδωσαν την αύξηση αυτή στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) και σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η υπερβολική χρήση οθονών και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, παρακολούθησε άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών και διαπίστωσε ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων εφήβων αυξήθηκε από 22% την περίοδο 2008-2010 σε 33% την περίοδο 2021-2023.

Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα πρόσθετα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, έχουν εδώ και καιρό στοχοποιηθεί για τους υποτιθέμενους κινδύνους τους, καθώς μελέτες τα έχουν συνδέσει με καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί ζητούν πλέον να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση UPFs, ουσιαστικά οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει περισσότερα τεχνητά παρά φυσικά συστατικά.