Η εξάπλωση του δάγκειου πυρετού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα πόσες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη νόσος.

Μιλώντας στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNews είπε πως «η Ελλάδα έχει να δει Δάγκειο πυρετό από το 1927-1928 που είχε μια μεγάλη επιδημία, η οποία έχει καταγραφεί στην ιστορία. Να θυμίσω ότι τότε είχαν κολλήσει εκατομμύρια άνθρωποι και αναφέρεται ότι κόλλησε ακόμα και ο ίδιος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έκτοτε δεν έχουμε δει κάποια επιδημία του Δάγκειου πυρετού».

«Φαίνεται ότι ο Δάγκειος πυρετός κολλάει πιο αποτελεσματικά με το αιγυπτιακό κουνούπι, το αφρικανικό κουνούπι τίγρης, αλλά κολλάει και με το ασιατικό κουνούπι τίγρης, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά. Έχουν καταγραφεί μικροεξάρσεις και ενδημική μετάδοση στις χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, δηλαδή και στην Ιταλία και στην Ισπανία, πολύ μικρές όμως επιδημίες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουμε να δούμε μια μαζική μετάδοση, μια μαζική επιδημία», πρόσθεσε στη συνέχεια

Έπειτα, είπε πως «τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στα οστά και το πιο χαρακτηριστικό, το οποίο όμως δεν εμφανίζεται σε όλους, είναι ο πυρετός που πονάνε τα οστά τόσο πολύ που νομίζεις ότι σου έχουν σπάσει. Γι’ αυτό λέγεται και breake bone fever, κάνει και αιμορραγικό πυρετό, δηλαδή μπορεί να δούμε μελανιές πετέχειες.

«Είναι σπάνια αυτά τα περιστατικά, αλλά κατά τα λοιπά κάποιος που έχει κολλήσει Δάγκειο πυρετό μπορεί να μην το ξεχωρίσει από κάποιο άλλο νόσημα, σε πρώτη φάση» κατέληξε», ανέφερε μεταξύ άλλων.