Ο καφές, το πρωινό τονωτικό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι ένα αγαπημένο πρωινό τελετουργικό. Ωστόσο, η αλληλεπίδρασή του με ορισμένα φάρμακα μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας.

Παρόλο που αυτό το αχνιστό φλιτζάνι καφέ σου είναι απαραίτητο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζεις τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με τον καφέ.

Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξασίνη και η νορφλοξασίνη, αναπόσπαστα για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, δεν πρέπει να λαμβάνονται με καφέ. Οι ενώσεις του καφέ μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει σωστά αυτά τα φάρμακα, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά τους.

Αντικαταθλιπτικά

Ο συνδυασμός του καφέ με αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Είναι προτιμότερο να επιλέγεις καφέ χωρίς καφεΐνη εάν παίρνεις αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, όπως η λεβοθυροξίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί να καταστούν λιγότερο αποτελεσματικά εάν λαμβάνονται με καφέ. Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, οδηγώντας σε μη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Συμπληρώματα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου συνιστώνται συχνά σε άτομα με αναιμία. Η κατανάλωση καφέ μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ή συμπληρώματα παρεμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το σίδηρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος και παρατεταμένη αποκατάσταση.

Φάρμακα κατά του άγχους

Τα αγχολυτικά φάρμακα, ειδικά οι βενζοδιαζεπίνες όπως το Xanax και το Valium, μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τον καφέ. Και οι δύο ουσίες είναι κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο συνδυασμός τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική υπνηλία και ζάλη, μειώνοντας την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί κανονικά.

Φάρμακα για την υγεία των οστών

Φάρμακα όπως η αλενδρονάτη και η ετιδρονάτη, που συνταγογραφούνται για την οστεοπόρωση, δεν πρέπει να λαμβάνονται με καφέ. Ο καφές μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.