Το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας απασχολεί αρκετούς γονείς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ορισμένοι αρχίζουν να δίνουν στα παιδιά τους το φάρμακο Wegovy για να χάσουν κιλά, καθώς είναι παρόμοιο με το Ozempic που κάνει θραύση.

Σύμφωνα με το Insider, το Wegovy εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τον FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) για τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας ανηλίκων 12-17 ετών που έχουν δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο από το 95% των παιδιών της ηλικίας και του φύλου τους.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το «πράσινο φως», η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν τη φαρμακευτική αγωγή για την απώλεια βάρους ως θεραπευτική επιλογή για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω με παχυσαρκία.

Αυτό συμβαίνει, γιατί κοστίζει 1.349 δολάρια και όπως το Ozempic, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα προτρέποντας το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ενώ επιβραδύνουν την πέψη και εμποδίζουν τον εγκέφαλο να αισθάνεται σήματα πείνας.

Το φάρμακο Wegovy

Επίσης, θεωρείται ασφαλές, αν και ορισμένοι έφηβοι που το πήραν, ανέφεραν ζαλάδες, εμετούς και πόνο στο στομάχι, με τα συμπτώματα να υποχωρούν γρήγορα και χωρίς να αλλάξει η δόση που λάμβαναν.

Μέχρι στιγμής όμως, είναι το μόνο που πετυχαίνει θεαματικά και σημαντικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, παρά τα άλλα τρία εγκεκριμένα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί περισσότερο και είναι τα εξής: Qsymia, Alli και Saxenda.

Διχογνωμία στην ιατρική κοινότητα

Οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι διχασμένοι για το Wegovy, με όσους υποστηρίζουν τη χρήση του φαρμάκου, να τονίζουν ότι παράλληλα πρέπει να προσφέρεται και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά, τα οποία βιώνουν πιο έντονα το ζήτημα των παραπανίσιων κιλών σε σχέση με τους ενήλικες.

Εντούτοις, υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν, θεωρόντας ότι πρέπει να χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν το παιδί δεν μπορεί να αδυνατίσει μέσω ισορροπημένης διατροφής ή άσκησης, λόγω προβλήματος υγείας παραδείγματος χάριν.

Παιδί ζυγίζεται σε ζυγαριά

«Μπορείς να είσαι μεταβολικά υγιής με οποιοδήποτε βάρος και το βάρος δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την υγεία», λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Karla Lester, παιδίατρος και ειδικός στην παχυσαρκία με έδρα τη Νεμπράσκα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που είναι κατά του Wegovy, θεωρούν ότι είναι αποτελεσματικό κατά της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που πράγματι χρειάζεται παρέμβαση για να χάσει το παιδί κιλά.

Αντιθέτως, πιστεύουν πως οι γονείς μεταφέρουν τις ανασφάλειες τους στα παιδιά και φοβούνται ότι σιγά σιγά θα τα βάζουν να χάσουν βάρος (ανεξάρτητα από το εαν χρειάζεται) για να καλύψουν δικά τους ζητήματα.