Η περίπτωση ενός 20χρονου που πέθανε πριν περίπου 15 χρόνια, αφού έφαγε ζυμαρικά πέντε ημερών επανήλθε πρόσφατα στην επιφάνεια και έγινε ξανά viral τελευταία στο YouTube, το Reddit και το TikTok. Τώρα, η ιστορία που ξαναέρχεται στην επιφάνεια, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των φοιτητών και όσων προετοιμάζουν τα γεύματά τους.

«Αυτό πρέπει να είναι κάποια μορφή φυσικής επιλογής», έγραψε ο TikToker @Jpall20, σε ένα βίντεο που παρουσιάζει την προειδοποιητική ιστορία του 20χρονου, «για όλους τους φοιτητές και όσους προετοιμάζουν τα γεύματά τους εκεί έξω».

Οι περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια θεατές του κλιπ, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο TikTok, εμφανίστηκαν ομοίως τρομοκρατημένοι. «Δεν θα έτρωγα κάτι που είναι μιας εβδομάδας και έχει μπει στο ψυγείο», έγραψε κάποιος.

Η αρχική αναφορά, σύμφωνα με το nypost.com, υποστήριζε ότι ο φοιτητής στις Βρυξέλλες του Βελγίου συχνά ετοίμαζε γεύματα την Κυριακή για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτά τις καθημερινές. Μια τέτοια Κυριακή, επέλεξε να φτιάξει σπαγγέτι ως εβδομαδιαίο γεύμα, το οποίο μαγείρεψε και τοποθέτησε σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων για εύκολη κατανάλωση.

Αλλά ο νεαρός άνδρας παρέλειψε ένα κρίσιμο βήμα της προετοιμασίας του γεύματος: τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Αντί να βάλει τα αποφάγια του στο ψυγείο, τα άφησε στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά, ο αρχάριος μάγειρας επέζησε τρώγοντας τα ζυμαρικά για τέσσερις ημέρες. Αλλά την πέμπτη, σύμφωνα με την ιατρική έκθεση, είχε παρατηρήσει ότι η γεύση φαινόταν διαφορετική από την τυπική. Αποδίδοντάς το στη σάλτσα ζυμαρικών που είχε χρησιμοποιήσει, ο πεινασμένος άνδρας συνέχισε να τρώει.

Αργότερα εκείνη την ημέρα προσπάθησε να συμμετάσχει σε μια προπόνηση, αλλά κατέληξε να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από μόλις 30 λεπτά λόγω ναυτίας, κοιλιακού πόνου, πονοκεφάλου και τελικά παρουσίασε διάρροια και εμετό. Ήπιε νερό και προσπάθησε να κοιμηθεί για να ξεπεράσει τον πόνο. Το επόμενο πρωί, όταν οι γονείς του πήγαν να τον ελέγξουν επειδή δεν είχε σηκωθεί από το κρεβάτι για το σχολείο, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ώρα θανάτου του άνδρα ήταν γύρω στις 4 π.μ. – περίπου 10 ώρες μετά την κατανάλωση των χαλασμένων ζυμαρικών. Η νεκροψία, που διενεργήθηκε πέντε ημέρες αργότερα, αποκάλυψε ότι είχε νέκρωση του ήπατος, που οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας των οργάνων.

Ωστόσο, η έκθεση της υπόθεσης ανέφερε ότι η ακριβής αιτία θανάτου «δεν μπορούσε να προσδιοριστεί από τη νεκροψία, επειδή η ερμηνεία των ευρημάτων ήταν πολύ δύσκολη λόγω της καθυστέρησης της νεκροψίας».

Δείγματα της σάλτσας και των περισσευμάτων ζυμαρικών που είχε φάει στάλθηκαν για αξιολόγηση στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις τροφιμογενείς επιδημίες, όπου οι τεχνικοί του εργαστηρίου ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο απελευθερώνει επιβλαβείς τοξίνες και μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση ή πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του ήπατος και παράγει μια τοξίνη στα αμυλούχα τρόφιμα, η οποία είναι ανθεκτική στη θερμότητα και δεν πεθαίνει σε μαγειρεμένα ή θερμαινόμενα τρόφιμα. Είναι περισσότερο γνωστή για την πρόκληση ενός συγκεκριμένου τύπου τροφικής δηλητηρίασης που ονομάζεται Σύνδρομο Τηγανιτού Ρυζιού (FRS), το οποίο ονομάστηκε για πρώτη φορά λόγω της πρώιμης συσχέτισής του με το ασιατικό πιάτο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διατροφής της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα δεν μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφεύγεται η ασθένεια και η μόλυνση από τα βακτήρια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται περίπου στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα για να αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός των επιβλαβών βακτηρίων.