Για την άμεση δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής στα σύνορα μίλησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν γίνεται καθημερινά να φτάνουν στην πρωτεύουσα τριακόσιοι μετανάστες διότι, όπως είπε, δεν θα έχουν στέγη ούτε δουλειά και το αποτέλεσμα είναι ότι θα ενταχθούν σε παράνομα κυκλώματα ή θα πέσουν θύματα αυτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να έχουμε μια στόχευση. Να ανακουφίσουμε το κέντρο της Αθήνας και αυτό θα γίνει πάλι με μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να φυλάξουμε τα σύνορα μας.

Να μην μπαίνουν κάθε ημέρα 300 άνθρωποι και να τους κατευθύνουν συνειδητά στο κέντρο της Αθήνας. 300 άνθρωποι χωρίς στέγη, χωρίς δουλειά είναι αναπόφευκτο ότι είτε θα κυκλοφορούν στο δρόμο, είτε θα στελεχώσουν διάφορα παράνομα κυκλώματα είτε θα γίνουν οι ίδιοι θύματα παράνομων κυκλωμάτων.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να φτιαχτούν ταχύτατα, αυτό που το ακούμε χρόνια πια, τα Κέντρα Υποδοχής στα σύνορα για όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο και τα Κέντρα Φιλοξενίας, για εκείνους που πρόκειται να απελαθούν από τη χώρα.

Εάν δεν τα κάνουν αυτά, εάν έχουμε αυτούς τους πληθυσμούς να περιφέρονται στην Αθήνα και να δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα εξαθλίωσης και φόβου, τον οποίο τον τροφοδοτούν και πάρα πολλά ΜΜΕ, δημιουργείται μια εικόνα ασφυκτική στην Αθήνα.

Η Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει μια όμορφη πόλη. Υπάρχουν γειτονιές που δοκιμάζονται. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν υποβαθμιστεί, αλλά δε μπορούμε να σπέρνουμε συνέχεια ένα κλίμα πανικού στη πόλη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, παράλληλα. Να δει ο κόσμος ότι υπάρχει μια συντονισμένη κρατική πολιτική. Από εκεί και πέρα ο δήμος θα κάνει και αυτός τη δουλειά του.

Ο δήμος θα προσπαθήσει να κρατήσει μακριά από το δρόμο τους αστέγους, να κρατήσει μακριά από το δρόμο και από το μικροέγκλημα τους ανθρώπους που πεινάνε και να κρατήσει τη πόλη καθαρή και φωτισμένη. Να δημιουργεί κίνητρα για τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο και να φέρνει ευρωπαϊκά προγράμματα και να κάνει σε όλα τα μέτωπα αυτό που πρέπει να κάνει. Αλλά θα πρέπει και η πολιτεία επιτέλους να κάνει αυτά που τόσα χρόνια υπόσχεται».