Με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, συναντάται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που, επίσης, έχουν αναλάβει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».