Τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν σήμερα φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, έχοντας ήδη συγκεντρώσει 13.000 υπογραφές εναντίον της προωθούμενης συγχώνευσης.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της Σχολής, οι διαδηλωτές τάσσονται εναντίον του σχεδίου «Αθηνά», χαρακτηρίζοντας «αντιεπιστημονική, παράλογη και αστήρικτη», την «πρόταση που προβλέπει τη συγχώνευση των “ξενόγλωσσων” τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)».

«Όλες οι συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας αξίωσαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των τμημάτων της Σχολής και της ακεραιότητας της δομής της, με βάση τα ακράδαντα επιστημονικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απέρριψαν και την αρχική και την πιο πρόσφατη πρόταση του υπουργείου για συγχώνευση των πέντε τμημάτων σε ένα τμήμα, είτε εντός της Φιλοσοφικής Σχολής είτε εντός μιας ξεχωριστής Σχολής Ξένων Γλωσσών. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για την αιφνιδιαστική πρόταση για κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Πελεγρίνης και οι επικεφαλής της Σχολής, ενώ αναγνώσθηκαν σχόλια Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που υπέγραψαν εναντίον της συγχώνευσης των ξενόγλωσσων τμημάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.