«Παράνομη η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά των μαθητών που δεν είναι αλλόθρησκοι»

Την αλλαγή της σχετικής εγκυκλίου ζητά η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
11:04
22/09/2014
«Παράνομη η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά των μαθητών που δεν είναι αλλόθρησκοι»
5
loading

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά και την αποστολή νέας εγκυκλίου ζητά με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

Συγκεκριμένα η ΠΕΘ ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των γονέων-κηδεμόνων και των μαθητών από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων για το ζήτημα των απαλλαγών.

Σύμφωνα με την ΠΕΘ με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 136241/Γ2/29-08-2014 εγκύκλιο που εστάλη προς τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια της χώρας και την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών Δ.Ε. κ. Αναστασία Πασχαλίδου, ορίζεται ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων ενημερώνουν τους γονείς-κηδεμόνες και τους μαθητές μεταξύ άλλων και για «τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, σύμφωνα με τη υπ΄ αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα "Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων"».

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων επισημαίνει ότι η ισχύουσα υπ΄ αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 εγκύκλιος για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών αντιβαίνει στην τελεσίδικη απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, που αφορά στη χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του 2013 το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό (άρ. 16, παρ. 2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του ή του νόμιμου κηδεμόνα του αν είναι ανήλικος, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.

Η ΠΕΘ ζητά την έκδοση νέας απόφαση που θα ενσωματώνει ορθά την ανωτέρω δικαστική απόφαση, σχέδιο της οποίας συνημμένα υπέβαλλε η ΠΕΘ.

Η Ένωση των Θεολόγων τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, χορήγηση απαλλαγής σε μαθητή που δεν είναι αλλόθρησκος και ετερόδοξος είναι παράνομη. Γι΄ αυτό η εντολή προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν όχι μόνο τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους αλλά το σύνολο των μαθητών και γονέων ότι υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά «για τους μαθητές που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης» εκλαμβάνεται από την Ένωσή ως παρότρυνση για την απαλλαγή ορθοδόξων μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι δυστυχώς και στην πράξη έτσι τελικά λειτουργεί.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επίσης, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σοβαρά ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία για τις προθέσεις του υπουργείου έναντι της συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκευτικής αγωγής των μαθητών που προβλέπεται ρητά και από τον ισχύοντα νόμο 1566/1985, άρθρο 1.

Μεταξύ των άλλων η ΠΕΘ αναφέρει στην επιστολή της:

«Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους, το υπουργείο σας, στην εγκύκλιό του προς τα σχολεία, δεν ξεκαθαρίζει άμεσα, με σαφήνεια, οριστικά και αμετάκλητα το θέμα, αλλά το αφήνει σε μια αοριστία που οδηγεί στην πλάνη και στην παρερμηνεία και τελικά, μερικές φορές, στην παραβίαση από τους διευθυντές των σχολείων ή από κάθε ενδιαφερόμενο, της προαναφερόμενης αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Χανίων, με συνέπεια τη χορήγηση απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών σε ορθόδοξους μαθητές, πράξη παράνομη που ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά.

Θεωρούμε ότι η έκδοση εγκυκλίων -οι οποίες μάλιστα, μπορεί να προκαλούνται από συστάσεις ή παρεμβάσεις Ανεξάρτητων Αρχών- αντίθετων προς το Σύνταγμα, προς το νόμο και προς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από πλευράς νομικής αποτελούν πράξεις ανυπόστατες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

Α) Την άμεση και έγκαιρη, προ της ενάρξεως των μαθημάτων, απόσυρση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 136241/Γ2/29-08-2014 εγκυκλίου ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των γονέων – κηδεμόνων και των μαθητών από τους διευθυντές και τους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων για το ζήτημα των απαλλαγών.

Β) Την αποστολή νέας σχετικής εγκυκλίου προς τα σχολεία, στην οποία θα επιλύεται το ζήτημα των απαλλαγών επί τη βάσει της Αποφάσεως 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, σύμφωνα με το πρότυπο που η Ένωση μας σας υποβάλλει».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar alex74

  εχουν χασει τον μπουσουλα....ποιο ακριβως είναι το πρόβλημα της ενωσης?........αν καταλαβα καλα δεν θελει να ενημερώνονται οι ορθοδοξοι μαθητες ότι εχουν το δικαιωμα να μην παρακολουθησουν το μαθημα των θρησκευτικών για λογους συνειδησης.......αληθεια τι τους κανει ορθοδοξους λοιπον?

  1. avatar Τασος Καποιος

   Το ότι τους βαπτισαν όταν ήταν βρέφη εν αγνοία τους

 2. avatar Αθάνατα ΜΜΕ

  Τα θρησκευτικά είναι ...\'παράνομο\' μάθημα εξ ορισμού οπότε...
  Ιδιαιτέρως με τη μορφή του προσυτηλισμού που γίνεται στις Ισλαμικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία κτλ...

 3. avatar Aimilios

  αναμενονται δεκαδες σελιδες σχολιων...το ζητημα ειναι μεγιστης σημασιας

 4. avatar Mygdonas

  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΒΡΑΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΒΡΑΑΜ,ΙΗΣΟΥΣ-ΓΕΧΟΣΟΥΑΧ-,ΜΑΡΙΑΜ,ΠΑΥΛΟς-ΣΑΟΥΛ,ΙΩΣΗΦ,ΔΑΒΙΔ,ΝΩΕ,ΑΔΑΜ,ΕΥΑ,ΜΩΗΣΗΣ,ΚΤΛ ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΕ ΤΟΥΣ ΙΕΧΟΒΑΔΕΣ?ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΒΡΑΙΟ ΘΕΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει