Με τη χθεσινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ήρθε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του τομέα Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα μια δέσμη έξι μέτρων με αιχμή του το σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στο κυβερνητικό του πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατάργηση του συστήματος του «νέου Λυκείου» κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρόθεσή του είναι να επανεξετάσει το πλέγμα εξετάσεων αντικαθιστώντας το με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

 –
Θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό προτείνει:

α) 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

β) Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.

γ) Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

δ)
Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.