Ξεκινά αύριο η διανομή συγγραμμάτων για τους φοιτητές

Νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής βιβλίων


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
11:24
29/10/2013
Ξεκινά αύριο η διανομή συγγραμμάτων για τους φοιτητές
1
loading

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή των συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Το παραπάνω προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Παιδείας. Η διανομή των διδακτικών βιβλίων θα ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2014.

Οι φοιτητές θα πρέπει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου να δηλώσουν τα συγγράμματα που επιθυμούν μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Σε περίπτωση που η γραμματεία ενός τμήματος έχει ορίσει προγενέστερη ημερομηνία λήξης δηλώσεων συγγραμμάτων, θα ισχύσει η προγενέστερη.

Το υπουργείο καλεί τους εκδότες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διανομής των διδακτικών βιβλίων, μεριμνώντας για την άμεση αποστολή αποθεμάτων στα σημεία διανομής και τον ορισμό της ορθής διαθεσιμότητας μέσω της εφαρμογής εκδοτών του πληροφοριακού συστήματος «Εύδοξος».

Επισημαίνεται ότι η μη διανομή συγγραμμάτων εκτός από προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενδέχεται να οδηγήσει και στην επιβολή κυρώσεων προς τους εκδότες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μερική ή ολική διαγραφή τίτλων ανά περίπτωση, αφού συνιστά παραβίαση των όρων σύμβασης με την υπηρεσία «Εύδοξος

Τώρα και ανταλλαγή συγγραμμάτων

Υπηρεσία ανταλλαγής συγγραμμάτων έχει ξεκινήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εύδοξος». Πρόκειται για μια νέα δράση, εφάμιλλη με αντίστοιχες πολλών πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, με την οποία μπορεί ένας φοιτητής να παραχωρήσει ή να παραλάβει συγγράμματα από φοιτητές του τμήματός του. Για την ανταλλαγή των συγγραμμάτων προσφέρονται κίνητρα καθώς με κάθε ολοκλήρωση της διαδικασίας (είτε παραδίδει, είτε παραλαμβάνει) ο φοιτητής συγκεντρώνει πιστωτικές μονάδες.

Οι πιστωτικές μονάδες αθροίζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελεύθερη απόκτηση άλλων συγγραμμάτων μέσα από τη λίστα του «Εύδοξος» για το τμήμα του. Τα συγγράμματα που παραλαμβάνει μέσω των πιστωτικών μονάδων δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν σε μαθήματα που έχεις δηλώσει.

Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητής συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνει την κατανάλωση χαρτιού και εξοικονομεί χρήματα. Επίσης στα πλεονεκτήματα είναι και η ενίσχυση του εθελοντισμού και η γνωριμία νέων ατόμων που ίσως γίνουν και φίλοι.

Η διαδικασία για την ανταλλαγή είναι αρκετά απλή και περιλαμβάνει πέντε βήματα:

1. Διάθεση συγγράμματος: Μέσα από το λογαριασμό του επιλέγει ο φοιτητής την καρτέλα «Ανταλλαγή βιβλίων (Εύδοξος+)» όπου μπορεί να δηλώσει πως διαθέτει κάποιο σύγγραμμα για ανταλλαγή.

2. Παραλαβή συγγράμματος: Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων συγγραμμάτων μπορεί να επιλέξει να παραλάβει ένα σύγγραμμα από κάποιο συμφοιτητή του που το διαθέτει.

3. Εξαργύρωση μονάδων: Εφόσον έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες για το σύγγραμμα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να το αποκτήσει δωρεάν, επιλέγοντάς το μέσα από την εφαρμογή.

4. Είσοδος στο «Εύδοξος+»: Υπόλοιπο μονάδων. Ο φοιτητής μπορεί να δει πόσες μονάδες θα έπαιρνε από μια νέα ανταλλαγή. Επίσης μπορεί να μάθει πόσες μονάδες «κοστίζει» ένα σύγγραμμα, ποια βιβλία έχει παραλάβει, ποια διαθέτει και ποια έχει παραδώσει.

5. Οργάνωση συνάντησης: Όταν επιλεχθεί ένα σύγγραμμά από κάποιο συμφοιτητή, έχει 5 ημέρες να συναντηθεί μαζί του για την ανταλλαγή.

Η ανταλλαγή γίνεται με την βοήθεια ενός 8ψήφιου κωδικού που του δίνει το σύστημα. Οι δυο φοιτητές επιλέγουν μαζί τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης. Μετά τη συνάντηση, ο συμφοιτητής που έλαβε το βιβλίο καταχωρεί τον 8ψήφιο κωδικό στο λογαριασμό του. Η ανταλλαγή έχει ολοκληρωθεί!

Αναλυτικές πληροφορίες για την όλη διαδικασία προσφέρονται στο δικτυακό τόπο http://eudoxus.gr/EudoxusPlus.html

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar laros

    Σε φωτοτυπιες ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει