Βελτιωμένο είναι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς που καίει από χτες Σάββατο (26/8) την Άνδρο σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Δημήτρη Λοτσάρη. Όλη τη νύχτα οι δυνάμεις έδιναν «μάχη» με τις φλόγες προσπαθώντας να σώσουν το νησί.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (27/8) στο OPEN, ο Δημήτρης Λοτσάρης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το πύρινο μέτωπο είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο» τόνισε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι στο νησί επιχειρούν Έλληνες και Γάλλοι πυροσβέστες.

«Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων»

Ο δήμαρχος Άνδρου επίσης ανέφερε ότι οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά το μήνυμα εκκένωσης που έλαβαν χθες το μεσημέρι.

«Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της πυρκαγιάς έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες, με το χωριό Βιτάλι να έχει μείνει μάλιστα χωρίς ρεύμα.

Όπως εξήγησε, κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα και μελίσσια ενώ χθες εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.