Χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (13/7) 17χρονος που έκανε μπάνιο σε παραλία στην περιοχή των Γουβών του δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη.

Ο ανήλικος σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, βρισκόταν στην παραλία κι έκανε το μπάνιο του αλλά λίγο μετά από τις 16:00 εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Δύο θάνατοι ηλικιωμένων λουόμενων σε Επανομή και Κατερίνη

Στο μεταξύ, καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι ηλικιωμένων λουόμενων στη Βόρεια Ελλάδα. Ένας 73χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας της Επανομής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Ο άλλος άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν ένας 75χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Κατερίνης. Αρχικά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιδιώτη και από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 20 πνιγμοί την τελευταία εβδομάδα – Προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός

Στο μεταξύ, έχουν ξεπεράσει τους 20 οι θάνατοι από πνιγμό τις τελευταίες επτά ημέρες στις παραλίες της ελληνικής επικράτειας.

Εξαιτίας αυτού, ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χάνουν τη ζωή τους στις παραλίες από πνιγμό περί τα 340 άτομα ετησίως.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό.